På resan ner började vi med sen lunch på Helmi i Tervajoki (klick). Köttbiffar, skinkfrestelse och sallad. Helt okej mat, vanlig husmanskost. Man blev ordentligt mätt åtminstone som tur.
Efter det var det chips, salta kex, rödvin och vatten som gällde under bussresan ner till Helsingfors, Kamppi. Skulle köpa en stor kopp te, men locket lossnade trots noggrann fastläggning så den flög all världens väg. Fick nöja mig med det lilla småplocket.
I Lappenrantas hamn kalas på en baguett (från Halpa-Halli i Vörå) och mera salta kex. Det var vår nattmat.
Väl på båten M/S Carelia fick vi min efterlängtade tekopp, och en färsk semla med sallad, skinka, ost, tomat och gurka. Smakade som ett himmelrike fast det var så litet (men detta var klockan 8 på morgonen, baguetten åt vi ca 2 samma natts morgon).
Vi hade också bokat buffen på båten. Sej i sås, nötkött, potatis och sallad. Kostade ca 20€ per person plus det du drack till maten. Så, det var aningen dyrt tyckte vi båda eftersom det egentligen inte var så extraordinär mat alls. Men man blev mätt på det!
Dag ett besökte vi Creep Pub (klick). Inredningen var ganska typisk idrottsbar, mycket vimplar och speltröjor i det rum vi satt och tre tv med samma basketbollmatch. Menyn fanns på engelska, servitören förstod engelska bra och fick utan lök.
Öl och våra vodka |
London's Sky |
Måltiden |
Belgisk våffla |
Visst gav det energi för hela förmiddagen. Men hade förväntat mig mera av någon anledning. Särskilt då var så stort bord. Men prövade på Taverna (klick) som lunch. Mycket allvarsammare personal här. Inte alls lika mycket urval som på Creep Pub heller (varken i matväg eller dryckesväg).
Slutade med att vi prövade något som var för två personer, halvt ovetande vad det skulle vara. Eftersom det inte stod under rätten något om lök eller vitlök (fanns engelska på menyn också) så sa jag inget.
En del av rätten |
Honungsöl |
På kvällen for vi som sagt med Saimaa Travels till Runda tornet (klick). Svårt att säga om detta eller Creep Pub sist och slutligen var bättre. Men på Runda tornet blev det trerätters middag, och de hade kokat åt mig vitlök/lökfritt varenda rätt! Så de andra vid bordet delade på större fat att plocka åt sig från medan jag fick egna små fat med några av varje rätt.
Förrätt, glömde fota resten av maten |
Morgonmålet nästa dag hade fått en ny smak: croissant med någon form av bacon/ostfyllning. Blev absolut min favorit!
Gick mittemot Taverna till Medved (klick) för att äta lunch. Det såg fint ut, igen fanns det även på engelska menyn. Hittade inte egentligen något direkt intressant men bestämde oss till sist för något -som inte alls var som vi förväntade oss.
Tortellini heter väl dedär små pastafickorna fyllda med kött man kokar? Nå en soppa på det och skogssvamp. Och en hejdundrandes massa lök! Bara simmade lök i soppan, och hade ju igen inte sagt något då inte räknades upp som ingrediens.
Viltköttstortellini |
Tog buffen igen. Och det var supergott! Ugnslax, broiler i någon sås och salladsbord. Mycket godare än på vägen till Viborg (och verkade som om det alltid var samma buffe). Så det var värt pengarna på vägen hem, men inte på väg dit.
I Lappenranta, ca 1:30 på natten var vi hungriga. Och vi hittade ett McDonalds med 24h öppen drive-in. Så, utan bil gick vi mellan två bilar och beställde mat som vi satt ute och åt sedan. Också det gick helt okej!
Blev chips och annat smått och gott i bussen på väg hem. Hemma blev det vanlig husmanskost (knackkorvsoppa) -och det var nog så himmelskt gott också!
Andra delar av resan:
Resan ner
Dag 1
Dag 2, förmiddag
Dag 2, eftermiddag
Dag 3
Resan hem
Maten
Tips och råd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar