torsdag 22 juni 2017

Viborgresans mat

Jag lovade redan att jag skulle sammanställa all mat vi prövade i ett eget inlägg. Så här kommer ett inlägg komplett tillägnat mat!

På resan ner började vi med sen lunch på Helmi i Tervajoki (klick). Köttbiffar, skinkfrestelse och sallad. Helt okej mat, vanlig husmanskost. Man blev ordentligt mätt åtminstone som tur.

Efter det var det chips, salta kex, rödvin och vatten som gällde under bussresan ner till Helsingfors, Kamppi. Skulle köpa en stor kopp te, men locket lossnade trots noggrann fastläggning så den flög all världens väg. Fick nöja mig med det lilla småplocket.

I Lappenrantas hamn kalas på en baguett (från Halpa-Halli i Vörå) och mera salta kex. Det var vår nattmat.


Väl på båten M/S Carelia fick vi min efterlängtade tekopp, och en färsk semla med sallad, skinka, ost, tomat och gurka. Smakade som ett himmelrike fast det var så litet (men detta var klockan 8 på morgonen, baguetten åt vi ca 2 samma natts morgon).

Vi hade också bokat buffen på båten. Sej i sås, nötkött, potatis och sallad. Kostade ca 20€ per person plus det du drack till maten. Så, det var aningen dyrt tyckte vi båda eftersom det egentligen inte var så extraordinär mat alls. Men man blev mätt på det!

Dag ett besökte vi Creep Pub (klick). Inredningen var ganska typisk idrottsbar, mycket vimplar och speltröjor i det rum vi satt och tre tv med samma basketbollmatch. Menyn fanns på engelska, servitören förstod engelska bra och fick utan lök.

Öl och våra vodka
London's Sky
Vår meny bestod av varsin vodka"shot" (känns konstigt att kalla det shot då va mer än dubbelt så stor som i Finland), han tog en öl och jag London's Sky drink och så tog vi varsin hamburgarmåltid. Vodkan tog vi efter en bekant till Matias sagt att man ska ta det för att hålla magen tillfreds om något är "annan kvalite än hemma". Men det räckte bra med ett test endast denna gång.

Måltiden
Men maten var superb! Äter absolut igen här om far tillbaka till Viborg någon gång. Servitör nummer två var sämre på engelska men förstod nog ändå då ville pröva på Belgiska pannkakor till efterrätt (bara jag som pröva). Och de var också super, söta men ack så goda!

Belgisk våffla
Sov gott på all mat. Hotellets morgonmål var ganska sparsamt mot vad jag brukar tycka. Fanns kaffe/te, plättar med köttfyllning, omelett (munakas på finska), korv, flingor och yoghurt, bröd, smör, skinka/medwurst, ost och sen kom frukt och croissant med marmeladfyllning fram.
Visst gav det energi för hela förmiddagen. Men hade förväntat mig mera av någon anledning. Särskilt då var så stort bord. Men prövade på Taverna (klick) som lunch. Mycket allvarsammare personal här. Inte alls lika mycket urval som på Creep Pub heller (varken i matväg eller dryckesväg).

Slutade med att vi prövade något som var för två personer, halvt ovetande vad det skulle vara. Eftersom det inte stod under rätten något om lök eller vitlök (fanns engelska på menyn också) så sa jag inget.

En del av rätten
Borde ha sagt. Det mesta hade vitlök i sig (såsom morötterna, gräddfilen). Och det var minimalt med kött på "bakbenet". Vi var båda ganska besvikna tror jag, och honungsölet vi prövade (jag ljust och han tog mörkt) var ingen höjdare heller. Men fick ju det prövat!

Honungsöl
Och vi hade ju hittat Hesburger tidigare. Deras dubbelhamburgare var lika god som hemma, och visade på telefon "no onion" skylt så det gick fram utan problem fast de annars inte kunde ett ord engelska (visade på bild av hamburgaren vid kassan).


På kvällen for vi som sagt med Saimaa Travels till Runda tornet (klick). Svårt att säga om detta eller Creep Pub sist och slutligen var bättre. Men på Runda tornet blev det trerätters middag, och de hade kokat åt mig vitlök/lökfritt varenda rätt! Så de andra vid bordet delade på större fat att plocka åt sig från medan jag fick egna små fat med några av varje rätt.

Förrätt, glömde fota resten av maten
Runda tornet kostade ju absolut mest av alla måltider under resan, men med servicen, tre rätter och musik/dansshowen så var det värt sina 35€ enligt mig! Och man blev mätt på det så man klarade sig till 2 tiden på natten då man stack sig in på Subway för lite nattmat. Kunde inte där heller annan engelska än "no, yes, small/big", men smakade lika bra som alltid med en tonfisk-sub!


Morgonmålet nästa dag hade fått en ny smak: croissant med någon form av bacon/ostfyllning. Blev absolut min favorit!

Gick mittemot Taverna till Medved (klick) för att äta lunch. Det såg fint ut, igen fanns det även på engelska menyn. Hittade inte egentligen något direkt intressant men bestämde oss till sist för något -som inte alls var som vi förväntade oss.

Tortellini heter väl dedär små pastafickorna fyllda med kött man kokar? Nå en soppa på det och skogssvamp. Och en hejdundrandes massa lök! Bara simmade lök i soppan, och hade ju igen inte sagt något då inte räknades upp som ingrediens.

Viltköttstortellini
Så gick därifrån aningen hungrig nästan. Men vi bestämde oss för att äta någonting på båten hem. Fast det var några timmar till dess klarade vi oss bra, men oj vad man var hungrig på båten!

Tog buffen igen. Och det var supergott! Ugnslax, broiler i någon sås och salladsbord. Mycket godare än på vägen till Viborg (och verkade som om det alltid var samma buffe). Så det var värt pengarna på vägen hem, men inte på väg dit.

I Lappenranta, ca 1:30 på natten var vi hungriga. Och vi hittade ett McDonalds med 24h öppen drive-in. Så, utan bil gick vi mellan två bilar och beställde mat som vi satt ute och åt sedan. Också det gick helt okej!

Blev chips och annat smått och gott i bussen på väg hem. Hemma blev det vanlig husmanskost (knackkorvsoppa) -och det var nog så himmelskt gott också!

Andra delar av resan:
Resan ner
Dag 1
Dag 2, förmiddag
Dag 2, eftermiddag
Dag 3
Resan hem
Maten
Tips och råd

Inga kommentarer: