fredag 27 mars 2015

Light It Up Blue

Den andra april infaller "Dagen för Autism Medvetenhet" (fritt översatt från "World Autism Awareness Day"). Jag har skapat ett evenemang på Facebook som jag ju hoppas att så många som möjligt ska delta i (även andra än finländare fast det står "Finland") med att bära blåa kläder eller tända blåa lampor i byggnader/på gården.

Blått har blivit autismens färg (troligen för att det är en lugnande färg) på modell från amerika och där är redan Light It Up Blue en stor grej med bland annat Empire State Building och andra offentliga byggnader som lysts upp med blått denna dag.
Jag förväntar mig ju inte att det ska bli lika stor sak av det här i Finland, men visst vore det härligt om det blev? Men kanske om några år.

För de som vill veta mera om autism föreslår jag att läsa tex 1177 Vårdguiden och surfa runt på Autismföreningen i Finlands hemsida

I vilket fall som helst så hoppas jag att ni kommer att stödja oss med att bära blått denna dag. Eller tiome tända nå blåa lampor. Och snälla sprid "ryktet" vidare, inte behöver ni vara specialister för att uppmärksamma att autistiska personer finns, inte behöver ni vara anhörig eller i jobb bland autistiska heller. Autistiska personer har ingen synlig indikation på sitt tillstånd, de ser ut som alla andra, men vardagen är ändå en kamp för dem (kanske mera just för att de inte syns lika tydligt som en del andra störningar och därför ofta blir felbemötta). Mera synlighet och information om det är enda sättet att motarbeta detta.

Inga kommentarer: