fredag 24 april 2015

Allas lika värde

"Jag är inte en rasist men..."
Har ni hört detta förr? Säger ni det själva? Varför? Om du gör åtskillnad mellan individer som inte tillhör samma grupp som dig (oavsett om det då är samma religionsgruppering, hudfärgsgrupp, politiska grupp eller funktionsdugliga/odugliga) bara på basen av det så är det väl precis vad du är?

Skiljer du ut en person för dennes personliga egenskap (såsom att personen inte har lärt sig en sak ännu, inte är intresserad av sådant, inte har de fysiska förutsättningarna för att utföra en uppgift) är du inte längre på gränsen till att vara rasistisk, men du får akta dig för att vara kränkande mot just denna individ istället (för vem är du egentligen att säga att personen med bara en arm inte kan klättra?).

Det är en balansgång, jag håller med om det, men jag vill försöka ge några riktlinjer som JAG tycker är bra:
  • uttala dig inte om sådant du egentligen inte vet något om (du har aldrig diskuterat med dem, du har aldrig läst deras trossatser, varför ska du då säga hur du anser/tror de lever?)
  • fråga först, diskutera sen, bilda dig en uppfattning till sist (numera tycker jag alla bildar sig en uppfattning utan att ha yttrat ett ord åt personen eller gett de en chans att förklara sina handlingar)
  • en okänd är en vän du inte lärt känna än (trots allt skit som händer i världen, låt din första tanke vara att den andra är en bra människa med goda avsikter osv)
  • inse att det finns rötägg inom alla grupperingar i hela världen (det finns purfinska kriminella i Finland precis som det finns utländska kriminella, varför ska du bara kommentera de utländska?)
  • inse att det inte behöver vara de som BOR i landet som gör brotten (alla har vi hört om "turister" som gör stöldräder över gränserna, varför skulle det bara vara de som bor närmast gränsen som sysslar med sådant?)
  • de försöker förändra vår finska kultur (och vad menar du med finsk kultur? Vet du att julgranen är ett tyskt påhitt, Lucia ett italienskt, kräftskiva svenskt, mors dag brittiskt, fars dag amerikanskt...) och vägrar anpassa sig till våra lagar och regler/normer (no offense, men inte ens jag rättar mig efter eller tycker om allt som hör till vårt land)
  • shit happens, to everybody by everybody (jaha, dendär mörkhyade stal din väska, så nu håller du hårt i väskan varje gång du ser en mörkhyad -men holy crap(!) nu sprang en vitare än vit person iväg med din väska då du höll i lite lösare efter att ha gått förbi dendär mörkhyade)
Äh, alltså vad jag vill få sagt sådär enkelt; döm en person för vad personen gör, inte för vad andra som liknar hen på något vis gör.
Eller såhär; jag har träffat finländska män som är alkoholister och hatar att dansa -så med andra ord är alla finländska män alkoholister som vägrar att dansa.
Jag har träffat afrikanska män som älskar att dansa och ler mycket -så alla män från Afrika glada dansande killar.
Jag känner finländare som stulit -så alla finländare stjäl.
Jag känner inte en enda utlänning som stulit -så inga utlänningar stjäl.

Låter något av detdär rätt?
Nej trodde väl det, låt mig se om jag kan ändra på dem...

Jag har träffat finländska män som är alkoholister och hört om utländska män som är det -så det finns alkoholister inom båda grupperna.
Jag har träffat afrikanska män som älskar att dansa och jag har träffat finska män som älskar att dansa -så en del människor älskar att dansa. Och alla kan vara glada.
Jag känner finländare som stulit och som inte stulit, precis som jag hört talas om utlänningar som stjäl och känner utlänningar som inte stjäl -så det finns kriminella inom båda grupperna.

Varför är det så svårt nu att bara se en människa för den hen är? Istället för att blanda in kusinens svågers mellanbarns styvmamma i bilden? Eller någon som inte ens hör till samma släkt.

Och du som inte tycker om utlänningar, du vet väl att du också är från början en afrikan?
Och det är bevisat. Den första människan (Lucy) hittades i Afrika, och därifrån har vi spritt oss över världen -och evolutionen har gjort så vi anpassats till de väderförhållanden på orten (svagare UVstrålning ger ljusare hud eftersom det inte behövs lika mycket pigment för att skydda oss mot dess skadliga inverkan tex) och naturomgivningar.

När ska man kunna acceptera det och bara sluta dra alla över en kam och tro en grupp skulle vara bättre än en annan. Kan vi inte bara lära oss av varandra istället?

1 kommentar:

Maria sa...

Bra skrivet, jag håller med om allt och begriper inte hur vissa kan tänka på annat sätt..! Sen en av de främsta orsakerna till att vi är ljushyade norrut är att solen är svag och ibland nästan helt frånvarande, och ljusare hy har lättare att ta upp det nödvändiga D-vitaminet från det lilla solljus vi har. I varmare breddgrader är solen så stark att huden behöver mera skydd för att inte få cancer direkt, men samtidigt klarar huden av att ta upp det D-vitamin som behövs. Vad har människokroppens anpassning till miljön att göra med huruvida människan har moral, är hederlig etc..??