måndag 10 april 2017

Om min son rymmer?

I lördags hjälpte jag en liten flicka i Prisma. Hon hade tappat bort sin mamma. Men flickan kunde berätta både sitt eget och mammans namn, så vi hittade mamman fort.

Men det gav mig kalla kårar. Tänk om det varit min son? Oavsett om vi bara gått åt olika håll i misstag eller om han rymt.

Hur skulle min nonverbala son berätta sitt och mitt namn? Att vi alla i familjen har egna namntecken säger ju inget åt en hjälpare.

Och hur ska hjälpare kunna bemöta honom utan att hen gör situationen värre? Inte skapa affektutbrott eller få min son att rusa vidare.

Jag vet att jag sett olika "dogtags" (brickor) att fästa på dragked eller skor. Antingen med utskriven info eller QR-kod att skanna med telefon.

Jag har inte införskaffat några. Inte än, men börjar kanske vara dags. Likaså har jag inte skaffat något att ha i bilen som informerar räddningsmanskap vid olycka.

Så om du som läser detta vet om en försäljare/webshop (Finland) -lämna gärna en kommentar!

För små klisterlappar, de hålls inte så bra. Har prövat det på musikfester men lossnar efter en eller två timmar.

Så nu oroar jag mig extra mycket. Tills jag hittar något som ger mig lite säkerhet igen. Lite känsla av att han (och jag) är förberedda på det värsta.Två bildexempel hittade via Google. Liknande skulle jag vilja hitta på finska/svenska.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, det där har jag aldrig tänkt på! Det kan ju inte alltid vara mommo eller nån annan som kan tyda honom som hittar och hjälper...och en som inte kan ropa "här är jag" eller "mamma" tappar man lätt bort dessutom. Det borde ju vara ett märke som alla känner igen så diabetes, epilepsi...

Anonym sa...

Ha Glasbergs i Vörå att göra stickers åt dig! Tror de gör vilka som helst!

Marion sa...

Fortfarande hur de ska hållas ordentligt fast men säkert bra som första lösning.

Marion sa...

Precis, men tror vi har långt dit ännu innan det finns ett märke för nonverbala...

Marion sa...

Förslag jag fått av stödgrupper:
ifineedhelp.org (tags med qr-kod bland annat)
punaisenristinkauppa.fi/tuote/170090/Lasten%20inforanneke (armband med info)
ice112.com (armband med mera, söktjänst)
Kommunikationspass (själv skriva "brev" om barnet som är med barnet)
Namnlappar (tyglappar att fästa, finns tusentals försäljare)