fredag 1 september 2017

Postavgifter

Fick just mail från Finlands postcrossingförening (alltså en förening för oss som håller på med postcrossing i Finland) om att posten höjer frimärkesavgiften.

För andra gången detta år! När jag började med brevväxling och postcrossing (som vuxen) kostade ett frimärke runt 75 cent, alltså 0,75€.

Från oktober ska ett frimärke för inrikespost kosta 1,4€ och för utrikespost 1,5€. Och detta då för post som inte är alltför tungt.

Jag vet inte, men vill posten få oss att sluta anlita deras tjänster? Vill de vi ska sluta skicka brev och vykort åt varandra? Så de får göra allt annat än dela ut post (var väl gräsklippning, lövräfsning, snöskottning, möbelmontering och promenadsällskap hittills som de erbjöd vid sidan av postutdelningen)?

Hur ska vi då skicka vår post? Eller skulle vi behöva frångå posten helt och endast skriva e-mail? Facebook? Nej usch vad tråkigt!

Men tycker det är skit stil av posten att höja så ofta, och så mycket. Vad är ens motiveringen till detta beslut? Har faktiskt priserna för deras transportsträckor ökat så markant? Jag menar, de har redan dragit in posten på tisdagar -sparar troligen in en hel del för dem. Och får inte heller post på lördagar och söndagar.

Och deras bilar går på el, eller så cyklar de. Så bensinkostnaderna, nja, skulle inte tro det. Lönerna? Är väl varken urusla men inget man blir rik på heller. Och med tre mindre arbetsdagar så kan det ju inte bli så dyrt för dem heller.

Jag tycker det är synd att låginkomsttagare snart måste överge två hobbyn (brevväxling och postcrossing) bara för att man inte har råd att delta längre! Som jag med 6 aktiva brevvänner och nu får skicka 18 vykort totalt på en gång. Det betyder att en gång i månaden (ca) får jag betala 36€ i bara postavgifter. Och det då om jag inte vill skicka någon liten gåva åt en brevvän med födelsedag, deras barn eller vill skicka flera gånger per månad (post till vissa länder går fort så man hinner skicka flera gånger per månad).

Och om man då är studerande, lever på utkomststöd eller som vi storfamilj som just och just kommer över utkomststödets nivå (vi går väl ca 10€ på plus per månad så de inte betalar ut utkomststöd) så är det ganska självklart -vill du hålla på med postning får du välja bort något annat (såsom nya kläder när dina inte passar längre, lite godare mat en dag, ett besök hos en vän eller vad du nu annars skulle vilja hitta på/behöva).
För er som nu menar socialen betalar om du behöver något: det gör de troligen inte om du inte får utkomststöd. Annars är det bara större nödvändiga inköp (såsom tvättmaskin eller om någon viktig möbel gått sönder, såsom säng) som de kan ge "kompletterande utkomststöd". För införskaffande av barnkläder har du barnbidraget och vill du hitta på något med dina barn ska du bekosta det själv, de hjälper inte med sådant -fast det annars innebär att du sitter hemma med dina barn så de knappt kan besöka vänner. Det är sanningen för alltför många.

Så jag hoppas det snart kommer ett alternativ till posten. Eller finns det redan för brev och vykort? Om det finns, snälla snälla berätta i en kommentar!

För jag anar att det är onödigt att hoppas posten skulle bli klok och sänka avgifterna tillbaka...

Populära frimärken inom postcrossing

Inga kommentarer: