onsdag 30 mars 2016

Geocaching!

Ah va roligt de e att ha en hobby med sin fästman, som båda faktiskt gillar!

Igår loggade vi besök på 6 olika cacher i Vörå (många av dem sådana vi inte hittat vid tidigare försök).

Idag, ja idag gömde jag mina första cacher. Och varför börja med en bara? Nee, lagade en serie på 10 cacher i min hemby Kalapää! Hoppas de godkänner dem snart nu bara så folk får böri sök dem också...!

Och då man kom hem från skattgömmandet satte vi oss och löste några mysterycaches inför imorgon.

Och nu kort beskrivning åt er som inte är så insatta i geocaching.

Geocaching går ut på att gömma en loggbok (häfte eller papper) någonstans.
För att nämna några behållare (cacher) jag stött på: plåtask, frysask, gammaldags filmrulles burk, magnetiska koppar, urholkad trädgren, trasig kattstaty....

Ja egentligen vad som helst går att använda (har hört talas om bilar och telefonkiosker mitt ute i skogen också). Men det viktiga är ju att loggbokent inte ska bli våt eller hittas av "mugglare" (icke-geocaching människor). Därför ska man även vara diskret när man söker efter cacherna (t.ex. den som varit vid Oravais kyrka blev förstörd varje vecka efter skapande).

En traditionell cache är just en behållare som du får kordinaterna till och sedan får söka efter på plats.
Mystery cache så är utmärkt på kartan MEN med fel kordinater och för att få rätt kordinater måste du lösa någon uppgift (t.ex. lyssna på filmrepliker, hitta rätt filmer och räkna ut summan av årtalen) för att få kordinaterna till cachen.

Multicache så är lite liknande som mystery, men för att få kordinaterna till cachen måste du besöka flera andra ställen för att samla ledtrådar (t.ex. antal fönster på ett hus, årtal på en staty...).

Earthcache skall samtidigt lära dig något om jorden, naturen. Fanns till exempel en vid Stenparken i Oravais där man skulle lära sig om istid m.m.

Event cache är, som namnet säger, ett evenemang. Jag har ännu inte kunnat delta i något evenemang tyvärr men hoppas på att kunna delta snart! Finns såna där man städar naturen, geocachar tillsammans på någon plats (t.ex. Kvevlax gamla orter ska ha nu i april).

Ja det är sådär i korta ordalag. Jätteroligt att hålla på med och man får se ställen man annars aldrig skulle se. Därför ska vi såklart även logga på nya ställen vi besöker.

Håller någon av er på med det?
Vad är den bästa ni hittat?

2 kommentarer:

Maria sa...

Jag har inte kommit mig för att testa ännu, men det låter verkligen intressant! :)

Marion sa...

Följd med nästa vecka på lite caching? :)