lördag 3 januari 2015

Vem blir ihågkommen?

Ser sluttexten av filmen "United 93" just nu. Och för den som inte vet vad det är för film; 9/11 2001kapades 4 passagerarplan. 2 träffade World Trade Center och ett träffade Pentagon, 93:an träffade inte sitt mål för passagerarna gjorde revolt och det kraschade på landsbygden istället.

Ingen kommer att glömma dem som var på det planet, ingen kommer att glömma de som räddade någon ur WTC. Åtminstone kommer de för alltid ti leva kvar i familjers hjärtan som blev berörda på något vis, barnbarnsbarn kommer höra om pappa/mamma som hindrade flygplanet att förstöra ännu mera amerikanskt styre.

Och så många andra lämnar avtryck i historien, antingen då bara i familjehistorien genom att göra något att berätta i långa släktled framöver -eller så i riktigt historien som alla får ta del av. Men vad är det som bestämmer vilka handlingar som är värda att minnas?
Det är ju både dåliga och bra människor som blir ihågkomna till historien, de dåliga kanske mest som varnande exempel och lärdomar så man hoppeligen ska kunna undvika något liknande. De bra som inspirationskällor att eftersträva likadant leverne och göra samma goda gärningar.

Men gör de faktiskt dethär då? Är de varnande exemplen tillräckligt varnande? Kanske kanske inte. Det finns ju tyvärr alltid de som ser upp till de som gjort något dåligt, som på något förvrängt vis tycker att det är de som gjort något bra och eftersträvansvärt.
Det är ju bara att se ut över världen vad som sker just nu. Överallt tar nationalistiska partier mer och mer makt i sina länder, inte bara i de "vita" länderna utan överallt. Mer och mer verkar det bli att folk tycker man ska lämna i sitt eget land, ty sig till sitt. Tråkigt, onödigt, dumt och så erfarenhetsfattigt livet blir då.

I vilket fall som helst undrar jag vilka som kommer att lämna avtryck från min generation i historien? Eller vad ska man göra för spektakulärt för att hamna i historien nu? Breivik kommer att hamna i historien tyvärr, och många andra dåliga människor. Men vad finns det nu för någon som faktiskt gjort något gott och på så vis får sin plats i historien? Någon Nobeltagare? Jag vet bara att en kvinna fick fredspriset men har ingen aning om varför eller vem hon var.

Jag behöver inte lämna i historien, jag är nöjd bara mina egna barn och barnbarn (om jag får sådana) kommer ihåg mig. Och jag vill gärna tro att jag kan beröra någons liv som jag möter någonstans, bara genom att vara mig själv.

Och kanske det är så man blir ihågkommen, små medmänskliga handlingar åt folk man inte egentligen känner. Så då kommer många av oss att bli ihågkomna efter allt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Malala heter den unga modiga flickan som blev skjuten för att vill att också flicko ska få gå i skolan. Hon överlevde mot alla odds och har fortsatt sin kamp och fick i år Nobels fredspris tillsammans med en man som också jobbar för barnens rättigheter. Läs på om henne. Hennes insats i världen är inspirerande och värd att bli ihågkommen.

Maria sa...

Oj, hur har du missat Malala, hon har ju synts lite överallt de senaste åren tycker jag (facebook, tidnngar, tv etc) :D Räcker att googla förnamnet så hittar du hur mycket som helst :)

Maria sa...

Och läs också på lite om hennes pappa, han hade kämpat för flickors rättigheter redan länge före Malala själv blev aktiv :)

Marion sa...

Jag menar ju inte nu att hon inte skulle vara värd att få priset, jag menar bara det faktum att JAG personligen hade hört om henne tidigare och visste inte varför hon hade blivit vald. Men det är verkligen för en bra sak hon blivit vald och hon är sannerligen en inspirationskälla för kvinnor framför allt.