onsdag 20 april 2016

Takatalvi

Ja hur skulle man översätta takatalvi till svenska? "Bakvinter" är ju direkt översatt, "vinteråterfall" kanske skulle vara mera beskrivande... men i vilket fall som helst så är det ett finskt ord för då vädret blir vårigt (ja nästan somrigt) och så blir marken plötsligt vit igen (eller väldigt kallt)! Så nu är det andra (eller är det redan tredje?) dagen som det snöar -fast all snö egentligen hade försvunnit redan och tussilagorna blommade och skott av narcisser, krokusar och så vidare redan hade börjat komma upp ur jorden.

Med andra ord är inte takatalvi desto mera omtyckt, och det var många som redan hade bytt till sommardäck (inte jag dock, jag har lärt mig att det kommer takatalvi så hade inte alls bråttom att byta ännu). Som tur verkar det inte ha blivit så många dikeskörningar denna gång som det kan bli ibland (speciellt eftersom hastighetsbegränsningarna hade ökats till sommarfart igen på vägarna).

Så jag har ingenting emot att sitta inne och studera idag MEN det är lite störande att jag nu skulle behöva till biblioteket för att införskaffa mera studiematerial och vädret är hemskt.
Dessutom dog min bil vid Viggos dagis idag, troligen batteriet som hade laddat ur av någon anledning. Som tur fick jag starthjälp av Toni som råkade komma med Ella just som jag funderade vad jag skulle hitta på. Så nu står min bil kopplad till en "batteriladdare" som jag hämtade från min systers.
Och då man for efter den så då gick ena vindrutstorkaren sönder! Så verkar vara min otursdag med bilar idag... Dessutom då jag körde till sidan för att ta fast vindrutetorkaren innan den skulle falla ner på vägen så skrapade det i ordentligt under bilen (jag hatar att ha en bil med nedsänkt framända!) så hoppeligen har jag inte kört sönder oljetråget igen...
Men nåja, fästmannen fick fast vindrutetorkaren på nytt (hur länge det håller är en annan sak). Och han kopplade i laddaren hemma.

Så nu får jag bara ta det lugnt och studera, eller ha paus i studierna. Har nog på föreläsningen av Norse Mythology del 4 i bakgrunden nu också (men orkar inte lyssna så mycket just nu). Ska se om jag skulle städa lite grann, ska ju ha stödtecken här hemma idag också så. Och så ska jag på "utvecklingssamtal" till Ninas dagis (det som förr hette kvartsamtal, då man går igenom ett papper där man kryssar i vad hen kan och inte kan enligt ålderskraven).

I helgen är det dessutom Stormässan på Botniahallen (Smedsby) så får fara dit och vis upp Ungdom Mot Rasism en dag! Har fått på posten vår roll-up att ta med och har hemma det mesta andra också färdigt (dessutom ska vår ordförande ta med en hel del material). Så hoppas vi ser er där, vi är i "livets cocktail" området! Jag är väl där bara den ena dagen troligen.
Roligt att ha något att göra då Matias sticker iväg på militärövning till Lochteå. Vad jag gör den andra helgdagen vet jag inte ännu men vad ska jag inte hitta på något. Får väl släpa med mig någon av mina föräldrar annars till Swingeling om vädret fortsätter på detta vis under hela helgen också (för jo, de behöver få springa av sig varenda dag!). Speciellt Viggo som skulle behöva ha hinderbana och studsmatta ute enligt handledaren vår för att få den stimulering av kroppen han behöver för att utvecklas ordentligt och få uttröttat kroppen tillräckligt för att sova bättre på nätterna.
Om än jag tvivlar lite på att det är det, inte tillräckligt uttröttad, som är orsaken eftersom han sover bra -då han får sova med mig i min säng men inte om han måste sova ensam i sin säng. Eller han sover till först bra, men då han väl vaknat (vilket är före kl 00) så behöver han komma och sova med mig eller så är det ungefär en timme han sover i gången. Kommer han och sova med mig (och vaknar inte då Nina kommer med oss och sova) så sover han lätt till 6 eller till och med 7 på morgonen nu. Så tror fortfarande att det är någon form av osäkerhet eller önskan att försäkra sig om att "mamma finns här".

Men nu har jag yrat hit och dit med mitt blogginlägg igen, så tror jag avslutar här och går efter posten. Fick igår ett brev av min tyska brevvän så kan ju skriva svar åt honom istället för att yra åt er.
Kanske jag har fått fler brev idag, eller vykort! Borde skicka ut 10 kort nu igen -men det är ett vykort som blir "borttappad klassad" om två dar så tänkte vänta till dess.

Men sköt om er!

Inga kommentarer: