torsdag 4 maj 2017

Hormonspiral

VARNING! Kommande inlägg handlar om ingreppet när man får en hormonspiral. Kommer därför att innehålla beskrivning av obehagliga känslor och kroppsvätskor! Personer som finner sådant ointressant eller störande föreslås hoppa över denna text!
Onsdag, dagen då jag ska få min första hormonspiral (spiral över huvudtaget). Nervös, absolut. Aldrig tyckt om ingrepp, allra minst i nedre regionen av min kropp.

Får vänta över min tid. Frågar om jag tagit värkmedicin (nej), får en Paracetamol 1 gram. Lugnar inte direkt mina nerver.

Inte heller lugnas jag av att se en kärra rullas in, ser ut som en ur operationssalar. Övertäckt med blå duk...

Ser aldrig vad som är på kärran, varken före eller efter. Täcks över igen när allt färdigt. Bara paketet med Mirena-spiralen är synlig.

Pratar lite. Tar av mig på nedre kroppen. Fortsätter prata om semesterplaner när lägger mig på britsen.

Putsandet redan bränner, men då har jag ju en hel del små sår i underlivet (på läpparna bland annat). Annars skulle det bara varit kallt.

"Näbben" har jag alltid hatat vid gynekologiska undersökningar. Känns som om brister -och såren blir värre av dylika undersökningar. Det är alltså den som ska vidga upp så läkaren ser in i dig.

Mera putsning. Vet inte vad den sista putsningen är. Vet inte om jag vill veta. Men den var smärtsam. De förvarnade om "knipa till lite" -men det knep inte (det kallar jag papa-proven) utan det var smärtsamt. De fyra, fem "klippen" sände mig rakt i ett gråtande helvete.

De tänkte ta en paus. Men jag bad dem fortsätta fort så det skulle vara över. Men vid detta skede hyperventilera jag så vet inte exakt vad som hände sen.

Antar att den strålande ryggsmärtan och smärtan i ljumskarna var när de la in spiralen. För just efter det sa de att "bara att ta bort instrumenten kvar". Vilket ju gick smärtfritt.

Låg och samlade mig. Konstaterade att detta ingrepp for direkt upp på topp tre smärtsamma grejer för mig. Alltså i topp med barnafödsel och kondylombehandling (bedövningssprutor och het laser i underlivet, you get the point).

Smärtan var väl som jag läst en form av menssmärta. Fast jag har aldrig haft ordentliga menssmärtor, så styrkan i värken chockade mig (styrka åt de kvinnor som har svårt varje månad!). Klarröda blodet var också ganska hemskt att se, skulle känts bättre om det varit mera som mensblod.

Ryggen värker än idag. Korsryggen. Var nog vanligt. Likaså att jag kunde blöda en par veckor nu, men det verkar ha slutat redan i natt. Menssmärtan är borta, kan bara hugga till lite känningar på vänstra nedre magen ibland.

Summa sumarum? Detta var absolut min SISTA spiral! Och efter att genomgått detdär helvetet hoppas jag verkligen den funkar i långa loppet för mig.

Och jag skulle inte tagit emot spiralen om jag vetat hur illa det skulle kännas. Men alla bekanta med spiraler tyckte att det var ingenting att få den.

Så antingen har de förträngt hur det var, jag har väldigt låg smärttröskel eller så är det faktiskt väldigt individuellt hur det går att lägga dit en spiral... oavsett så är den där nu. Och får jag inga problem med den kan den vara där 8 år. Och eftersom jag behöver hormonpreventivmedel av medicinska skäl (väldigt täta och rikliga menstruationer) så kostade den inget.

Inget annat än en tillfällig sinnesförvirring. En panikattack. Och en kvinna som inte alls vill tänka på beröring av nedre regionerna en tid framåt. Samt då ryggsmärtan oavsett vad jag gör.


17 kommentarer:

Anonym sa...

Jätte intressant hur olika det är! Jag kännde av en "knäpp" när spiralen sattes på plats och lite rev det i ljumskarna på kvällen. Över ett år sedan den sattes in och känner inte av den :) hoppas det går bättre framöver åt dig:)

Camilla

Marion sa...

Tack så mycket Camilla. Jo det verkar verkligen vara olika! Enligt kommentarer jag fått på facebook också har det funnits alla variationer på hur det gått...

Fridu sa...

Hade precis samma hemska upplevelse som dej! Jag har aldrig varit med om värre smärta ( då led jag förut av hård mensvärk varav jag då fick spiralen) jag grät, skrek, svor och sparkade och läkaren som satte in den ville nästan inte ens fortsätta men jag tvingade henne för hade betalat lite över 150€ för spiralen.. Då allt var över måsta jag bli kvar i 30min och ligga på en soffa för jag mådde så illa och var svimfärdig hela tiden. Jag kunde inte köra hem så sambon fick komma och söka mej och via butiken efter maxi bindor för blödde så jävla mycket.. I ca 3 veckor hade jag sån hemsk smärta att jag låg bara i sängen och var varje kväll 5 före färdig att åka in till jouren och ta ut skiten.. men sen försvann smärtan och nu har jag bara ont då jag skall få mens , mensen är nu regelbunden och har inte försvunnit trots att jag haft den snart i 6 månader. Jag skall ta ut min efter 3 år och tänker aldrig mera sätta en ny!

Anonym sa...

Jag skall byta min hormonspiral någon gång nu under sommaren. Att sätta dit den var den värsta smärtan jag varit med om! Och ännu värre smärtor upplevde jag under operationen av livmodertappen då jag hade nästa full utvecklad livmoderhalscancer! (De skär med laser bort en bra bit av livmodertappen)
Så på grund av att jag är så smärt känslig så skall de söva ner mig vid dagkirurgiska avdelningen vid VCS.

Bara att stå på dig och kräva nedsövning! Men jag vet hur envisa de är...de vill inte i onödan söva ner någon för ett "enkelt ingrepp". *host host*

Marion sa...

Får bara hoppas att blir bättre om en tid då... så märkligt att då jag ligger ner i dotterns säng (för att hon ska somn) så börjar jag må otroligt skit o menssmärta -men inte när jag sen går och sov i min egen säng...!
Vet inte om jag ska vara glad eller ledsen att fler upplevt smärta. Ledsen för de som gjort det men glad ja nu då inte är ensam utan många som upplevt det! Borde nog informeras mera kring det vid diskussionen kring preventivmedelsvalet...!

Marion sa...

Jag har aldrig blivit nersövd så vet inte hur skulle reagera på det heller.
Men ja, vet nog inte om det är värt fler gånger detta. När dags att byta kanske det nog blir sterilisering istället (om inte tar ut i förtid för att få fler barn eller nå).. o då kanske gubben får offra sig (förutsatt att han lämnat med mig till dess o). Men man ska inte spekulera så långt framåt. Kan ju hoppas de kommer de andra preventivmedlen för karlar snart så är det inte bara upp till oss längre att "fixa det"...!

Marion sa...

JL (kommenterat på Familjen Konstigs facebook-sida): Jag hade å extremt plågsam insättning men hallå. Jag har inte haft mens på över 3 år så mirena har ökat min livskvalitet betydligt. Om än man blöder ett tag eftrr insättning. I mitt fall ett halvår.. mrn ja bara älskar den!

Familjen Konstig: Som sagt, jag hoppas det ska vara mödan värt för mig o. För med samma resultat som du så skulle "det tillfälliga onda övervägas av det långa goda". Eller hur man ska säga det. Men om jag nu börjar få migrän av denna också (alla andra hormonpreparat gett mig) så den inte passar mig... ja då är det nästan bara hemskt att genomgått plågan.. men hoppas o tror på bra svar av att fått den! :)

JL: Jag lider själv av migrän å har under många år spytt av intensivt pulserande i huvudet men de har blivit mindre med åren. Är inne på min andra hormonspiral men fick själv bedövning vid gynpoli eftersom jag inte genomgått nån vaginal förlossning så därav alldeles för våldsamma smärtor för att klara att sätta in. Blir min tredje nu på måndag men det är så värt det i långa loppet.

Familjen Konstig: Jag är glad det funkar för dig :) Just nu känns det nog som att jag aldrig kan tänka mig en till -men om det funkar i fem år så kan känslan vara en helt annan då redan!

JL:Jå alltså men man e öm (läs sjuk) efteråt å har värk i magan så hoppas du e mer positiv om en tid :)

Familjen Konstig: Magen e bra redan. Bara ryggen som bråkar. Men som sagt. Kan va annan syn om fem år!

Marion sa...

JN (kommenterat på Finlandssvenska Bloggare-gruppen): Det där låter ju helt horribelt jobbigt Jag har också lagt in en hormonspiral och har en heeelt annan upplevelse. Jag sattes inte på någon bris utan tog dubbla värktabletter på morgonen, kom dit, gick in till gynekologen, han visade hur det såg ut och sedan satte in den, det var en dov, jobbig smärta då, och kanske det kom någon tår, men inte har jag trauman eller liknande av det här i alla fall.

Familjen Konstig: Där ser man hur olika det kan vara... av tre personer jag känner så har domen varit: inget speciellt att lägga in, en var nersövd så vet inte, en hade förväntat sig väldigt jobbigt så tyckte det var lättare än förväntat. Sen så kommenterade en rakt på bloggens fb-sida att hon också haft väldigt smärtsam "installation" men att det sedan fungerat så bra att det uppvägt den smärtsamma stunden -vilket jag ju hoppas att ska vara fallet för mig också! Slipper jag hemska mensen, blir inte gravid, inga extra smärtor vid samlag och får inga migränattacker av den så är det värt det. Men att lägga in en till efter förstas förbrukningstid -just nu känns det omöjligt, men det är många år till dess.

Marion sa...

CL (kommenterat på Finlandssvenska Bloggare): Vi hoppas din kropp håller den kvar! För sen om du tappar den... sen är det först roligt...

Familjen Konstig: Vill jag ens veta vad det innebär om den kommer därifrån? (Alltså jag vill men bävar)
För har faktiskt varit orolig för det... skulle sättas igång med ballong med dottern -men ballongen kom nog därifrån utan några problem fast jag inte alls hade öppnats.. men kanske inte är samma sak, vad vet jag...

CL: Jag började mitt i allt störtblöda, värre än något jag varit med om tidigare. Skickades på röntgen o spiralen borta. Blödde 3 veckor o inget stoppade blodflödet. Extra kläder med på jobbet. Blev ingen mer spiral åt mig. Den fungerade aldrig som lovat innan heller!

Familjen Konstig: Uff, hoppas att det inte händer mig :( Gav de någon förklaring till varför den inte hölls kvar?

CL: nä!!!
Familjen Konstig: suck :( som vanligt med sjukvården då...

Marion sa...

CK (skrivit på Finlandssvenska Bloggare): Jag personligen sku aldrig lägg in en hormonspiral igen. Efter att ha vari utan nu i 2 (?) månader å jämför me hu ja mådd när ja hadd den. Hoppas den funkar bättre för dig! :)

Familjen Konstig: Blev du nedstämd eller så?

CK: Jepp. Samt gått upp 25kg+ i vikt pga ett konstant mat/socker begär. Fick svim attacker om ja int åt var tredje timme å fick väldigt sällan nån mättnadskänsla. Fick ja int choklad elär na annat varje dag började jag skaka, precis som abstinensbesvär. Har inte haft något sådant alls nu sen jag tog ut spiralen. Somsagt hade jag det varje dag förr. Förutom för några dagar sen, två dagar innan jag fick min mens som jag inte haft på två år, då fick jag likadant sockerbegär/matbegär. Detta är bara några exempel. Men somsagt, hoppas den passar dig! :)

Familjen Konstig: Okej. Nå allt detdär har jag ju redan i och med pco så (sockerbegär, ingen mättnadskänsla...)... så vet int om ja ens märker av om e blir värre 😂

Marion sa...

JS (kommenterat på Finlandssvenska Bloggare): Ja hadd samma upplevelse. Helt otroligt hur sjukt e too. Värst vare nog då di tog ut den gamla, å in med ny direkt efter. Tur att e er flera år till näst, å då lägger ja noo int in nå fler.

Familjen Konstig: Huj tar e sjukt att ta bort o?? :/

JS: Ja tyckt he va jättesmärtsamt, men tå e ja ganska smärtkänslig åå

Familjen Konstig: De e jag o 😣

JS: Ja kan tillägg att ja int ha fött barnen nedre vägen, så på så vis så har e vari lite knepigare att få spiralen på plats. Men första gången ja lag in va väl helt ok, ja tyckt int he va så falit. Men andra gången, herregud, trodd ja sku dö påsant. Fick sita å flås så ja int sku sviim.

Familjen Konstig: Okej... ja ha ju fått två barn nedre vägen, men yngre e tre o halvt så vet int om e spelar na roll na mer...

Nilla sa...

Det du gått igenom i samband med insättningen av hormonspiralen verkar för din del verkligen inte riktigt vara någon dans på rosor. Själv är jag inne på min 4 spiral (2 kopparspiraler och nu min andra hormonspiral) och ska snart byta ut den, kan inte tänka mej något annat alternativ. Inte känns insättningen trevlig, men tack och lov har den inte varit det minsta smärtsam för mej. Jag har dock mycket hög smärtgräns bör väl tilläggas.
Hoppas att värken försvinner och du får njuta av mensfria månader och år!

Marion sa...

Tack! Mensen behöver inte sluta helt (får såklart!) bara mängden hålls normal. Är migränen jag är mest orolig för, har känning av den nu också (som innan den bryter ut) men hoppas de ska släpp snart bara kroppen justeras till hormonavsöndringen... var ju med alla andra också att då hormonmängden förändrades så fick jag svårt anfall...
Och ryggvärken är kvar men resten mår prima. Så va ska de inte bara bli bättre!

Anonym sa...

Hade också hormonspiral ca 1 år före jag tog ut den...Jag tyckte inte det var så farligt att sätta dit den, kändes typ som ett papaprov. Men smärtan efteråt.. ! Visste inte hur jag skulle klara av att köra hem från hvc heller. Kändes som värkarbete.. Kanske berodde på att jag lade in den ganska snabbt efter andra förlossningen..
Men jag tyckte inte om den... mycket biverkningar och pickades åt mannen.. Började också blöda efteråt när den rubbades.

Anonym sa...

Mirena - min erfarenhet
Första spiralen lades in på hvc, gjorde skitont. Blödde som en gris i 10 veckor, luktade rutten fisk och åt sammanlagt 4 ab-kurer på 10 v. Sedan sporadisk mens varje/varannan månad 12 dagar åt gången. Vågen upp 8 kg. Efter nästab 2 år kom en sådan störtblödning att jag blev livrädd och tog mej till akuten. Rann genom bindor och byxor. Spiralen var halvvägs ute och ännu en ab-kur på.
Hela min menscykel var rubbad och blödde veckotal efteråt i flera månader. Skojar inte - 65 dagar av 90. Sökte hjälp och fick en ny under narkos på vcs. Fortfarande helrubbat med blod varje dag i 6 månader. Mensvärk så gott som dagligen, drog ut den på gynpoli erter 6 mån. Smärtan försvann genast men störtfloden mens återkom men bara 6 dagar/mån istället för 12. Gick ner 7 kg på 2 veckor, troligtvis bara vätska!! Pest eller kolera liksom. Med facit i hand rekommenderar inte till någon!

Marion sa...

Oj hujedamej! 😣 Verkligen ingen bra erfarenhet för dig någon av dem... hoppas ju det ska gå bra/bättre för mig. Hittills känner jag bara av den lite emellanåt... förstås ännu ryggont tyvärr men men.

Marion sa...

Har förstått det spelar stor roll när i "livscykeln" man lägger in den hur den funkar och känns.
Tack och lov verkar varken jag eller min man märka av den vid det tillfället..