måndag 15 maj 2017

Problemältande grupper på FaceBook

Varför blir ofta fokus i grupper på facebook på de negativa sakerna? Man ska "spy galla" över de mest triviala problem och hoppas få med sig andra i pajkastningen.

Det är inte i alla grupper. Och det verkar framförallt vara ett problem i grupper med över 200 medlemmar. Medan antalet medlemmar hålls nere är det mindre problem.

Jag förstår att man kan behöva en ventil för att lufta sådant som känns jobbigt. Helst då med andra som förstår situationen. Kanske just för att de varit med om det själva. Men att fokusera på bara en massa negativa saker, nej det känns inte bra.

Inte heller är det bra när någon försöker be om hjälp, och det startar ett otroligt hav av elaka kommentarer. Eller dumförklaringar. Eller all möjlig annan skit-stils-skriveri. Plötsligt har alla rätt att "hata" den som skrev frågan.

Få grupper klarar sig undan detta. Som sagt är det bättre i de små grupperna. En del säger att när gruppen blir tillräckligt stor är det givet nå nättroll (såna som endast är ute efter provokation och drama) smyger sig med. Att fast de (som många grupper jag är med i) skickar pm och ber om info för att se man platsar (till exempel faktiskt har ett barn med NPF-diagnos), så kan någon som inte egentligen hör till slinka igenom.

Men sedan finns det grupperna där man ser inget annat än ältande av problem. Inget annat än att "ojoj dendär var sån skit", "jag skulle aldrig orka", "om det vore jag skulle jag banka skiten ur..." och så vidare. Då på ett inlägg där någon beklagat sig över (till exempel) sin partner, en skola som är oförstående, elaka chefer...

Om man verkligen har en sån skit partner -stick! Har man verkligen en så skit chef -sluta jobbet! Är skolan verkligen så svår mot dina barn -klaga till högre instans eller byt skola! Vad blir bättre av att klaga på facebookgruppen?

Jo visst, du får luftat dina känslor. Skriva och säga sånt du kanske inte kan säga rakt upp i ansiktet på myndighetspersoner eller vill säga högt åt din partner. Men det förändrar ju ingenting. Det förändrar inte hur skolan beter sig, det förändrar inte din relation med din partner... och så vidare.

Istället låter du alla okända (och kanske kända) personer i gruppen veta att du tycker den och de är skit. Och utan att de ens vet vad som egentligen utspelats så håller de med dig. Spär på din ilska, hjälper dig inte att ta itu med problemet utan att älta och (i värsta fall) får de som har det ganska bra att börja söka efter fel.

Ingen skillnad vilken grupp man tar som exempel. En person, som jag, som tycker området gruppen handlar är ok i mitt liv (alltså inga större problem). Men vill ändå inför framtiden ha lite råd och tips på hur andra löst saker. Går med i gruppen, och alla har tusen och en problem. Ingen skriver om hur bra det går, hur bra det är eller ens det som jag sökte efter (lösningar). Alla skriver bara om problemen.

Och problemen i sig kan vara av en sådan natur att jag bara inte fattar. Att hur kan en sådan sak vara ett problem? Tar nu ett par exempel; vem som ska betala maten till ett hem (mannen eller kvinnan i hushållet), vilket proteinpulver som är bättre (det som är gjort på heraprotein eller det på va-e-nu-hett). Inga fel på frågorna i sig om man upplever dem problematiska.

Men frågan om pengarna den borde ju lösas med sin respektive. Inte med en fråga på facebook (som gav upphov till en massa elaka kommentarer om "pengavampyrer till kvinnor", "män som snålar", "arbetslösa stackare som inte drar sitt strå till hushållet" osv).

Frågan om proteinet, helt vettigt om man börjar vara på sådan träningsnivå att det spelar roll. Men även där i kommentarsfältet så blir det påhopp ("du är inte klok", "säger du som inte verkar träna ett dyft" (syftar på profilbildens fysik)...).

Verkar omöjligt att hålla god ton. Omöjligt att inte försöka övertyga alla andra om vad som gäller (eller inte). Omöjligt att dela med sig av när något bra händer i livet (gäller kanske inte träningsgrupper men grupper om livet/familjen). Eller när någon gör något bra mot mig/för mig/med mig.

Fast då igen, är man missnöjd med hurdan gruppen är. Ja då är det bara att gå ur gruppen. Men var ska man hitta samma kategoris grupp -med positivare innehåll?


Inga kommentarer: