måndag 18 november 2013

Lite om graviditeten och bebbens säng

Ja, ska ju snart (inom 2 veckor) få en liten så har ju lagat hennes säng mysig färdigt. Så tänkte lägga upp bilder av den. Sen ska det nog pysslas med den o nå fjärilar ska väl upp på väggen osv så det finns roligheter att titta på och så men... håll till godo!

 Bara lagt upp täcket på väggen för att täcka åter en förrådsdörr så det inte kan dra nå därifrån.
 Sådär! Himmelssängen, spjälskyddet och mobilen på plats!
 Där inne i sovpåsen från årets mammalåda får hon sova så sött medan mobilen snurrar snett ovanför med nalar.
Och i fotändan ligger ett täcke ihopvikt färdigt och väntar om det blir riktigt kall vinter (också från årets mammalåda, även påslakanet med grodor). John Blund vakar över det sovande barnet tillsammans med Labolina och en liten gubbe (storebror har John Blund i fönstret på en gunga).Jag kan nog tänka mig krypa ner dit också. Var idag till rådgivningen och magen har sjunkt neråt med 1cm från förra veckan, blodtrycket är bra, Hb är okej men skulle såklart få vara högre, illamående som sjutton, men barnet mår bra. Spår av äggvita för 3de veckan i rad nu.

I fredags så började sammandragningarna kännas hårdare och de for ner i ljumskarna och mellan benen. Så ringde till avd. 4 och de tyckte ja sko kom och visa upp mig. Sagt och gjort! Sammandragningrna/värkarna kom var 6e minut och jag var öppen 2,5cm! Jag hade ingen aning om att värkarna kunde vara aktiva framåtskridande och inte ta relativt sjukt..! Men då igen, då jag födde Viggo så hade jag ju inget normalt värkarbete (förarbete kallar visst vissa det?) heller så vad skulle jag veta?
Lördagen mådde jag så otroligt illa, ryggen värkte konstant + sammandragningar nu som då så jag for in och kolla upp mig ändå (mest var jag rädd att blodtrycket och så skulle ha varit dåligt). Fortfarande 2,5cm men bebben hade sjunkt ner/framåt ordentligt så det hade nog framskridit tyckte hon och ett par riktigt fina värkar registrerades (fast det borde varit fler men bebben tyckte man skulle sparka på mätaren) som var längre än dagen före -men längre intervaller mellan också. Så fick fara hem då också.
Igår, söndag var det en återhämntningsdag då igen och inga värkar, inte nå farligt sjuk rygg och fick vilat ut under natten. Nu sitter jag oc känner av en ordentlig sammandragning i skrivande stund, har varit på mamma-barngruppen tidigare då jag drack kaffe och kände av efteråt ett par sammandragningar (kan int kalla det värkar då det inte tar direkt ont!). Ja, så som jag skrev tidigare så var jag in till rådgivningen idag också och kollade värdena. Så få se nudå..

Onsdag blir det åtminstone att fara in till mödrapoli på storleksuppskattning av bebben och kanske även igångsättning. Men inte med cytotec!! Nej aldrig mera cytotec i min kropp... blir ballong till först och sedan om det inte hjälper får man diskutera vidare. Men säger nog åt dem att ta kejsarsnitt före de får ta och ge mig nå Cytotec igen!
Hörde ju idag också på mamma-barngruppen (blev ju förlossningsdiskussion då jag sa hur nära det är för mig nu) att de som tagit/fått det så har fått mycket intensivare och jobbigare förlossningar -alla som hade fött fler barn och ett med dess hjälp så var överrens om det. Så varför får de egentligen ha kvar det då?? Fast vårt sjukhus (Jakobstad, Malmska) bara lägger en åttondel av tabletten och andra sjukhus lägger till och med halva på en gång(!) och det kan ge såna biverkningar och förlossningar... Jaaaa, om man skulle förstå.

Och i maj stängs BB här i Jakobstad ner -sparkrav! Nog har jag hört många som varit missnöjda med dem men jag har nog inget att klaga på dem. Fast det gick som det gick med Viggo anser jag inte att DE gjorde något fel -hur skulle de veta hur jag skulle reagera på Cytotec?? Och de gjorde allt som de skulle med att hålla honom under uppsikt, upptäcka fort att han inte mådde bra dan efter, medicin han behövde och transport till Vasa för vidare vård. Och deras vård är så individuell och personlig (tycker jag, eller var den mot oss) så man kände sig så väl omhändertagen och de lyssna osv som jag tror att lätt lämnar bort på stora avdelningar i regionsjukhus där det är för mycket klienter.

Så återigen sparar de in på helt fel ställe... de skulle låta all vård vara som det är nu och absolut inte ta bort nå! Men, beslutsfattarna är inte jag tyvärr... och våra namnlistor på att det inte ska stängas, FaceBookgrupp mot det osv har inte fått nå gensvar. Vad ska man göra då?

3 kommentarer:

Mamma/mommo sa...

åååå va fin säng, ser så mysigt ut!

Anonym sa...

Cytotec borde inte alls få användas vid förlossningar. De använder det endast för att det är billigare! Hemskt att veta att det även används för att framkalla abort, tidigt i graviditeten. Det är ju inte alls tänkt att ge till gravida över huvudtaget... Så man ska nog ha koll själv när man e på sjukhuset... För vården är en business som allt annat!

Marion sa...

Tyvärr vill det ju vara lite så. Men man tror ju ändå att själva läkarna och sköterskorna ska kunna vägleda och råda vad som är bra och så -utan att ta hänsyn till vad läkemedelsindustrin anser och säger. Jag menar, så länge har ju ändå cytotec funnits nu i användning så läkarna etc borde ha sett hurdan inverkan det har på förlossningarna oavsett vad industrin påstår att det ska vara bra eller så...
Men det krävs väl att alla mammor/blivande mammor skulle höja en gemensam röst och säga att vi vägrar använda denna medicin, vi kräver den förbjuds. Men det är inte så lätt det heller att få ut informationen tillräckligt om det för att alla ska veta...