söndag 27 december 2015

Jul 2015

Juldagarna är väl faktiskt sådär officiellt förbi nu? Så det går att sammanfatta hela julen nu? Nå det tänkte iallafall jag göra så.

Julpynt, inte så värst mycket. Julgran förstås (som föll omkull av sig själv en gång), en grön och en lila ljusslinga i deras fönster, ljuspyramid i vardagsrummet, ett rött hjärta i köksfönstret och några tomtar, änglar, snögubbar och deras hemgjorda pynt här och där. Utomhus har jag ljusdraperiet vid trappan, en ljusslinga i syrenen, en lång på staketet mot vägen och polkagrisstavarna (som lyser alltså) hänger i granen iår. Ja, så det nya för iår var en pingvin med tomteluva som står på min trappa! Och några vanliga ljuslyktor.

Julafton - tillbringades till först hos min syster med ordentlig jullunch (en aning som knytkalas då alla hade med något, jag hade saltgurka och rödbeta och gubben gravad lax och lutfisk). Efter lunchen var det dags för tomten men iår var den ingen höjdare bland mina barn så det blev ett väldigt snabbt besök av tomten som bara lämnade säckarna med paket som sedan delades ut. Roligt var det att få öppna paket åtminstone! Och fast jag tyckte att jag hade handlat så otroligt mycket paket så var det riktigt passligt med leksaker båda två fick, inte som ifjol då det var nästan för mycket. Men iår blev det flera sagoböcker istället, också väldigt omtyckt!
Så blev det kaffe och intressant efterrätt. Minns inte alls vad den hette men god var den! Efter det skulle de yngre och sova så vi gick hem för att leka med de nya leksakerna. Tåget som körde av sig själv och pianomattan var absolut populäraste sakerna, megablocks-sjörövarskepp och Smurfhuset kom på god andraplats. Nästan så sjörövarskeppet kom upp en aning i placeringen då jag upptäckte den kunde spela musik och visade hur man kunde bygga torn med megablocksen vi redan hade ovanpå båten.
Gubben mins pappa kom på besök och gav en par julklappar, även från gubbens systers familj. Och efter att gudstjänsten tog slut kom mommo på besök och inspekterade vad de hade fått.
Och förstås skräckfilm tillsammans med gubben på kvällen, men åt inte julmat utan Billys pizza och chips.

Juldagen spenderades vid min hemgård. Julmat igen en gång till lunch och en hel del bus inomhus innan vi for hem. Blåste så hårt så var ingen vits att vara utomhus egentligen. Fortsatte leka med de nya leksakerna (hade ju plockat bort allt annat).
På kvällen igen skräckfilm men denhär gången blev det nästan julmat (julskinka, röstipotatis och bernaisesås).

Jul-annandagen så besökte vi gubbens syster med familj, efter att vi hade prövat kyckling-nudelsoppa till lunch. Var väl okej men lade lite väl mycket citron. De har en liten bischon-frisse (eller hur man nu stavar rasens namn) men av någon anledning var båda två väldigt rädda för hunden (och jo, vi har varit dit en gång förr). Så lilla Molly fick snällt vänta på övre våningen. Nästa gång måste man minnas att de får träffa Molly utomhus först o inte i en trång tambur där det kanske känns som om hunden kommer rakt på utan någon möjlighet att gå undan... Nåja, fick kaffe och en massa gott där också. Viggo var helt fascinerad över de svenskspråkiga barnprogrammen som kom från Barnkanalen (får väl snart fundera på att investera i svenska kanaler jag också). Och efteråt for vi via Citygrillen och hämtade pizza av min före detta arbetskamrat. God var den och ordentligt med bernaisesås hade de lagt (ja, jag tycker vääldigt mycket om bernaisesås)! Och förstås blev det igen skräckfilm, men behövde ingen extra mat för en gång skull.

Idag var det ju egentligen ingen julaktig dag men haft lite julfiilis ändå då min vän kom på besök och vi böt varsin present. Råkade ju sig bra att jag hade köpt precis den som hon hade själv tittat på! Och förstås bara så små saker så hon enkelt skulle ha plats med dem i reseväskorna sen då hon flyttar utomlands.
Lunchen idag blev lins-svamp sallad, wokade gurkor och örtkryddade kycklingben. Ja, så slängde jag snabbt ihop nå pulvermos då jag misstänkte barnen skulle vilja ha det -och helt rätt hade jag om det. Men gott var det åtminstone! Så slängde jag ihop en Ostpaj med bär också tills kaveri min kom (eller slängde och slängde, tänkte nog slita mitt hår ganska många gånger då inte fick nå lugn och ro att göra den).
Mommo kom en sväng med mera megablocks (hade två "säckar" hos dem också) så vi kan bygga ännu större konstruktioner. Ganska coolt också att man kan lägga megablocksen ovanpå lego (men inte tvärtom). Sen for hon och efter en stund gubben också hem (måste ju se till och vara längre stunder hemma med hunden också och inte bara en timme eller två nu som då). Vi skulle se på Buu-klubben men vet inte riktigt vad de hade för program, intressant tyckte de inte att det var åtminstone utan var nog så glada då jag hällde upp yoghurten och vi for så de fick sova.
Fast Nina hade jättesvårt att somna ikväll! Antagligen skulle hon inte ha fått sova mer än en timme på dagen, måste försöka minnas det till andra dagar. Men till sist somnade hon och jag fick gå och äta jullimpa (med smör, leverkorv, skinka, saltgurka och ost!) med te och några chokladbitar till efterrätt.

Imorgon börjar nyårsveckan, förstår inte vart tiden har sprungit iväg! Men mer om det i ett annat inlägg.

Om inte denhär natten visar en klar förbättring i Viggos sovande får jag imorgon höja på Melatonindosen. Han har fått lägsta dosen nu i en vecka men vaknar till (eller helt) flera gånger per natt ännu så... funkar inte det så blir det att sänka kvällsdosen men ge en nattdos också (då han vaknar mitt i natten) istället. Och så vidare. Hoppas verkligen det ska funka, men hur länge de menar han ska äta Melatonintillskott vet jag inte, det är ju inte för långvarigt bruk egentligen. Men får väl se om det ens inverkar på sömnen nu först innan vi funderar på nästa steg!

2 kommentarer:

Maria sa...

Tack än en gång för den fina julklappen! :) Och så ses vi snart igen <3

Marion sa...

Tack själv för boken :)