onsdag 21 juni 2017

Resan hem från Viborg

Det är lättare att slippa in i Ryssland än att slippa därifrån. Minns ni vad jag skrev om för skrämsel kring kontrollerna? Nå det var kontrollerna ut ur landet, inte in i landet.

Men först snabbfakta om hamnen: förbjudet att fotografera, röka eller dricka alkohol. Gäller även femton meter åt båda hållen längs gatan. Och strängt förbjudet att fotografera myndighetspersoner (gränsövervakare med flera). Och förbjudet att bilda kö på gatan utan alla måste rymmas innanför stängslet/grinden (kanske 10x5 meter stort område för 158 personer).


Först skulle väskan röntgas. Du skulle visa ditt pass vid säkerhetskontrollen. Lägga alla lösa saker i en blå korg och gå igenom metalldetektorn. Sen vidare till passkontrollen, igen inte ens ett "hej" utan ett stenansikte som stirrar på dig som om du är en brottsling och stämplar ditt pass. Där ska du ännu visa passet åt båtens reseledare som ska checka av dig på sin lista (ja, även vid säkerhetskontrollen hade de lista -och två olika symboler för markering om man kommit eller inte). Sen får du gå ombord och ta det lugnt.

En av slussarna
Var mycket varmare väder på båten. Så satt mycket utomhus på däck. Dessutom hade de allsång på finska och bingo mellan varven inne i cafet. Och (antagligen för att det var kvällsbåt) en del "mera berusade" resenärer än på resan dit.

Finsk ungdom som hoppa på vågorna
Väl framme i Lappenranta skulle finska tullen kolla passet också. Så fyra gånger på resan hem skulle passet fram. Sen fick vi gå och hitta på något att göra eftersom bussen skulle gå först kl 03:30 och vi kom i land ca 23. Men först hitta vi en uteservering i centrum, Teerrace (skulle jag minnas). Superdyr öl och lonkero (båda halvliter dock). Sen funderade vi vad vi skulle hitta på, såg att det skulle finnas ett McDonalds med 24h så vandrade dit -men det var ju endast drive in som var 24h.


Det var bara bredvid matkakeskus (resecentrum) så fick gå över vägen och vänta de sista tre timmarna. Aningen kallt, men vad håller man inte värmen då man bestämmer sig för att "bråka" med varandra. Sista halvtimmen innan bussen dök upp kollade vi på youtube olika "reactions to..." videon.

Rallienglanti-skylten
Var så skönt att slippa in i värmen! Och jag sov hela vägen till Helsingfors. Fick handlat en kopp te, en kaffe och en bulle vid Kamppi för ett presentkort (R-kiosk) jag fått som kompensation för dålig vara. Smakade också super som morgonmål. Annars var det igen resterande ryska chipset som gällde på resan ner. Men då sov Matias mest och jag kollade Netflix.


I Tervajoki kl 14 väntade min far på oss och så körde vi hem. Så tog vår resa slut.
Kvar finns bara att berätta mer om maten och att ge er lite råd och tips om ni ska besöka Viborg!

Andra delar av resan:
Resan ner
Dag 1
Dag 2, förmiddag
Dag 2, eftermiddag
Dag 3
Resan hem
Maten
Tips och råd

Inga kommentarer: