lördag 24 juni 2017

Tips och råd inför Viborg

Tänkte dela med mig av våra råd och tips inför er resa till Viborg (gäller egentligen hela Ryssland).

Gympa på Röda torget, sommartid vanligt
Vi skaffade ryska prepaidkort till våra telefoner via e-bay. Var ett väldigt smart drag eftersom var väldigt få ställen som hade bra gratis wifi (endast hotellets lobby -inte alls wifi på rummen- som klarade ladda upp bilder på facebook till exempel).

Reklamtaxi, men ingen i bruk såg ut så
Taxi är som sagt ett eget kapitel! Upprepades många gånger av reseledarna också: be hotellet eller sevärdhetens personal beställa taxi, se till att ta reda på priset innan ni åker. Är som sagt fri taxa på km, såg ingen räknare heller. Så om inte priset är fastställt innan start kan de be vad som helst väl framme.

Polisen och tullen (?) körde runt mycket
Lär er ryska alfabetet. Vi var smått arga över att vi inte gjorde det. Våra kartor visade ryska namn på gatan -men skrivet med våra bokstäver. På gatorna stod det bara med ryska bokstäver (likaså butikskyltar och så).

Deltog i Runda tornet
Ingen ler extra. Stenansikten är det normala i butiker, hotell och särskilt myndighetspersoner. Så ni ska inte förvänta er leenden som tack eller så, och inget "small talk" direkt heller.

Förfallna hus/kvarter...
Män, bjud inte på en massa i krogen åt kvinnor. Du blir bara lurad.

Växla pengar på banken. Det var tämligen enkelt, trots att de inte kunde engelska. Och var bättre växelkurs än på båten (som dessutom hade 50€ som max att växla).

...samsas med nyrenoverade

Skaffa bilder. Om det är något viktigt så bildsök och ta med. Jag sökte till exempel att lökfri mat via Google och visade bilden. Hade lagat laminerad bild också men glömde ta ur plånboken.

Alla parker och höghus hade lekområde
Värdesaker i reception. Och inget av värde i bakfickor eller i handväskor på ryggen. Det sa reseledarna och vi följde. Jag har införskaffat "svett-vristband" men det är en ficka, för pengaförvaring på resa!

Duvorna var väldigt orädda
Klappa inga djur. Borde vara självklart men säger det ändå. Fanns som sagt hundar här och där utan ägare. Men såg bara en katt -med halsband!

Antingen nyaste eller äldsta fordonen
Kom ihåg att ni inte får fota myndighetspersoner. Kan bli böter och beslagtagning av kameran. Så fokusera på sevärdheter, inte människorna.

Lite grafiti, men oftast "fin" det som fanns
Annars så sunt förnuft. Som hemma: sup dig inte hjälplös (trots billig sprit), gå inte iväg med främlingar, gå inte på små bakgator mitt i natten och uppför dig mot andra.

Vy då lämnade Viborg
Och de verkar vara lite si som så med trafikregler. Just införts en 5000 rubel böter om kör på fotgängare -så man ska ha förtur. Men vi gick ändå alltid samtidigt som andra, eller vänta tills biltomt.

Statyer fanns lite överallt, dessa vid hamnen
Möjligen för detta var de ytterst noggranna med var man fick gå. Tror det blev tre gånger som bilist stannade, tog ner rutan och pratade/ropade åt oss. Förstod ju inte men slöt oss till att alla gånger gick vi lite "fel" (såg inte gångbanan på andra sidan vägen så gick längs vägrenen två meter ca till exempel).

Ha så kul i Ryssland!


Två nöjda resenärer hemåt!
Andra delar av resan:
Resan ner
Dag 1
Dag 2, förmiddag
Dag 2, eftermiddag
Dag 3
Resan hem
Maten
Tips och råd

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant, men trorvjag hålls hemma