fredag 19 juni 2015

Midsommarafton 2015

Midsommar firades i Kalapää med mina barn, mina föräldrar o gubben min. Var tur vi for dit då morgonen började med en massa gnäll och protest, jag fick packa ihop vad jag skulle ha med mig dit (eftersom jag hade lovat att stå för en stor del av nya matupplevelserna och tårtan) och sen bara att packa oss i bilen och fara dit!

Började med att röra ihop yoghurtsåsen (turkisk yoghurt, limesaft och honung) -den blev sisådär men tillsammans med maten passade den jättebra! Hade dagen före gjort kryddsmör (creme bonjour svartpeppar färskost ihopblandat med riktigt smör) som också passade väldigt bra till korven vill jag påstå. Till riktig mat hade jag lagt kyckling och marineras igår (citron, rödvinsvinäger, olja, oregano, persilja, citronpeppar) och trädde bitarna på spett tillsammans med färska champinjonsbitar, körsbärstomater och gul paprika.


Vi hade förstås också korv. Oså hade jag köpt haloumi-ost och packade in ananas i folie som vi sedan strödde limesocker (socker och rivet limeskal) på. Det var vad vi åt utomhus medan det var fint väder och då det började mulna fick vi söka oss in igen.


Inomhus väntade efterrätten; Marängtårta med jordgubbar, vispgrädde och hallon (men vispade ihop de kokta hallonen och grädden till fyllningen och dekorerade med jordgubbar). Tyckte smaken påminde väldigt mycket om pannkaka och som tur var den inte alltför söt (men lämnade bort en hel del socker ur fyllningen mot vad receptet sade och lade endast en tesked vaniljsocker istället).Och det fick godkänt av matkritikerna! Eller det sade de åtminstone. Följde någorlunda recept från Pirkkas mattidning och S-gruppens matbilaga, men ändrade på en del (tex tårtan fanns i bådas men med olika mängd i recepten och olika fyllning -följde den större mängden och lagade egen fyllning).
Tycker om att laga mat numera då någon faktiskt äter den och kan tänka sig pröva på nya saker!

Men, de dagar då det är bara jag hemma orkar jag sällan laga något alls. Då ska det antingen finnas mat att bara värma eller så blir det något som tar max 10minuter att laga -med andra ord smörgåsar, varma eller kalla.

Och ibland är det bara så underbart att få fara och äta mat som någon annan tillrett färdigt eller som man själv inte behöver fundera på, därför blir det lunch hos mommo och moffa imorgon som fortsättning på midsommarfirandet! Troligen också någon form av middag. Hur söndagen ser ut har jag ingen aning ännu, får se det imorgon eller på söndag.

Nu blir det att avsluta midsommarafton med lugn och ro, se på tv med gubben då han kommer och hoppas barnen sover gott efter att få varit ute och springa så mycket i friska skogsluften! Jag känner mig redo att somna redan också...

2 kommentarer:

Maria sa...

oj va allt låter gott! :) Här har vi int lagat nåt speciellt ännu idag, de va snarare igår som de blev lite lyxigt med nötkött, kokta ärter, mozzarellasallad och senare kladdkaka till efterrätt ;) Fast vem vet vad vi hittar på att laga ikväll :) Vi får ju tyvärr inte ha grill här på balkongen heller..

Marion sa...

Är no bra ti lyxa till e nu som då fast de int e nå speciell dag :)