tisdag 23 juni 2015

Vad ser dina barn på?

Hur många av er har koll på vad som kommer från tv klockan 12 fram till 17 då du ungefär kommer hem från jobbet? Hur många av er har koll på vad dina barn i skolåldern ser på under dagen då du är på jobb och de är hemma ensamma?

Vad sägs om dessa programalternativ (fritt översatt till svenska eftersom min digibox-guide är på finska); "undersökning av flygplanskrascher", "nästan perfekt brott", "Mord ur historien", "dödliga förhållanden", "dejten från helvetet"....och så vidare och så vidare. Och dessa program kommer under dagens lopp, tidigt(!) då ingen arbetande vuxen är hemma och kontrollerar tv-dosan.

Tycker du att de inte är så farliga program? Nähä, så de faktum att de är baserade på riktiga händelser skulle göra dem mindre skrämmande än en riktig skräckfilm? Jag tycker tvärtom, att se hur galna människor kan vara på riktigt, att olyckor sker hela tiden (verkar det ju som) och så vidare gör mig mer eller mindre mörkrädd!
Det är bra att barn förstår att alla inte är snälla människor? Javisst! Men, behöver de nu verkligen se det på tv? Kan du inte bara berätta det, kanske ge något exempel (tex att vissa kan slå andra). Måste de få veta att människor river ut inälvor ur andra, kidnappar och torterar (dessutom exakt hur) och hur exakt det ser ut när en kropp slungas ut ur ett kraschat fordon? Jag tycker det är lite överkurs...

Mina barn ser inte på sånt. Hallå? Jag berättade just att detta sänds på DAGTID, då du är i arbete och dina barn i skolåldern har sommarlov och sitter hemma! Hur vet du att de faktiskt sitter och spelar Playstation/Xbox? Eller att de bara kollar på Netflix? Eller gör något helt annat!? Eller att de hos sin vän de skulle tillbringa dagen inte tillsammans sitter och tittar på det för spänningens skull (kom igen, tänk tillbaka, var det inte just därför ni/du satt och kollade på skräckfilm som ung)? Om du inte är med ditt barn eller har en videokamera uppspänd så tvrutan syns så har du absolut ingen aning.

Och jag trodde Finlands lag förbjöd program med icke barnvänligt program att visas före klockan 21. Fast, då igen har jag inte sett någon åldershängivelse på dessa program (vilket finns på tex The Simpsons pga deras språkbruk, det är 7år på den), så jag antar att de kan kringgå lagen på detta sätt.

Men är det rätt? Det är ju klart och tydligt skadligt innehåll i dessa tv-program (mer än en svordom här och där eller lite råare skämt, det är visuellt). Är det vad vi vill våra barn ska sitta och se på, utan någon vuxen som kan förklara eller byta om det blir för hemskt eller spännande?
Måste barn få veta genast hur vriden världen faktiskt är? Kan de inte få vara barn och se på barnprogram? Jag menar, måste vi verkligen ge dem möjligheten att förstöra tron på mänskligheten i så unga år?

Jag är hemma med mina barn ännu på dagarna, men det är inte så många år kvar så börjar de vara hemma på sommarloven och andra lov, kanske till och med komma hem före mig på vardagarna -då hoppas jag att de inte längre visar dessa program utan tänkt till och förändrat programutbudet till något som passar barn bättre. Om det då är program som "Maserchef", "Extrem hemrenovering", "Talent", "American Idol" osv eller "my little pony", "vipo den flygande hunden", "transformers" eller något annat barnprogram gör detsamma. Bara det är något barn kan se på utan mardrömmar eller oroliga tankar.

Och jag vet de påverkar, jag behöver bara se på min treåriga son som råkar byta kanal till Frii på dagen och kommer springande och kramar mig hårt om benen med ögonen fästa på tvrutan. Då jag tittar förbi väggen ser jag en gråtande kvinna bli dragen i håret ner i buskaget vid dikeskanten...
Vill jag att min treåriga son ska se det? Nej! Vill han se det? Troligen inte men det är vad som visas. Byter jag kanal? Absolut! Men han såg det redan, lämnar det i minnet och spökar inatt? Ingen aning.

Tänk efter kära föräldrar, barnvakter, tv-chefer, reportrar, programskapare. Vill ni att era barn ska se på sådant?

2 kommentarer:

Maria sa...

Väldigt viktigt inlägg och bra skrivet! Det du nämnde passar inte små barn, och SPECIELLT INTE om de tittar ensamma. Går ju förstås inte att skydda barnen 100% från allt hemskt på tv, men finns ju klart förbättringar att göra. Sen varierar det ju så mycket hur känsliga barn är, minns själv att jag var livrädd för pappan i Emil i Lönneberga och gömde mig i köket varje gång han började härja på stackars Emil och tog ett tag innan jag vågade komma till vardagsrummet igen.. :'D Men det är ju ett renodlat barnprogram, så det är ju inte rimligt att förbjuda, trots att jag blev lite halvt traumatiserad av det ;) Jag var också ett år för ung att se Titanic då den kom på bio, men gick ändå och grät så jag skakade efteråt i bilen för att jag tyckte det var så hemskt - kändes väl mycket starkare och verkligare på bio(tror det var mitt allra första bio-besök dessutom) också än vad det skulle ha gjort på tv:n, men ändå. Ja, det var mina spontana tankar :P

Marion sa...

Ja absolut är det olika från barn till barn och man måste anpassa program enligt vad de klarar av och enligt ålder, men sånt som inte passar något barn i skolåldern borde inte visas på deras "tv-tid" tycker jag. Och det var det jag ville lyfta fram med inlägget.
Och som du antydde så tvivlar jag på att Astrid hade för avsikt att traumatisera någon med sina berättelser, du råkade bara höra dem då du ännu var för känslig och lättpåverkad :)