fredag 5 juni 2015

Vätskebrist åt åldringar och eutanasi åt handikappade!

Ja så skulle man kunna tro att det är meningen då man läser nyheter idag.

Artikeln i sig säger inget om att barnet borde lämnas och dö men skrollar man ner till kommentarerna får man önska människor skulle ha vett att vara tysta emellanåt. Att barnet aldrig kommer bli en fullvärdig medborgare eftersom aldrig kommer att kunna göra något vettigt av sitt liv, kyss röven!! Alla sjukpensionerade då? Alla sjuka/utvecklingssvårigheter/psykiska sjukdomar osv osv då? Ska de också få eutanasi då de "inte kan dra sitt strå till stacken"?

Och ni påstår att pojken lider, vad vet du om det? Han har alltid levt lika, det är ingen olycka som hände nyligen utan ett kontinuerligt tillstånd, han vet inget annat sätt att leva sitt liv. Han har en familj som älskar honom, han får hjälp med de grundläggande behoven. Så, jag tror inte han lider nämnvärt sist och slutligen. Och ni som säger "jag skulle då inte vilja leva sådär" -HALLÅ!? Ni vet hur det är att INTE leva sådär! Ni kan välja för ni föddes inte si eller så (som ni säger ni inte vill vara) och kan därför välja att inte vara så/skriva vårdtestamente om att inte vilja leva med maskinell hjälp osv. Men att säga att en annan person än du själv inte kan vilja det bara för att DU inte vill... ja det är rent ut sagt idiotiskt! Vilken bristande insikt i att alla inte är som du, vilket egocentriskt tänkande ger dig rätt att fälla avgörandet? O i vilken värld tror du att du har rätt till att säga åt föräldrarna hur de ska ta hand om sitt barn? Tror du inte de har det tillräckligt svårt ändå? Tror du inte att de, innerst inne, säkert har brottats med samma tankar också? Att kanske det skulle vara lättare att låta honom dö/läggas in på en anstalt där han vårdas men ingen hinner visa kärlek. Det är ett LIV du talar om, och oavsett vilken religion eller livsåskådning du har så har LIVET i sig värde, det är något som ingen annan har rätt att ta (och inte ens du själv i många fall) utan har getts åt dig att förvaltas efter förmåga.

Och som jag lite snubblade på tidigare; ska vi verkligen börja klassificera människor enligt vad de bidrar med åt samhället? Vad ska vi då göra med alla de som bara går hemma och lyfter olika förmåner då? Eller de som studerar? Eller de som är sjukskrivna för längre period? Eller pensionärer? Eller...? Jag vet! Vi lägger ett skott mellan ögonen, då behöver vi ju inte fundera på att de inte bidrar med något åt samhället, förutom kompostjord så småningom. (Och för de som inte förstod det så var jag ironisk på basen av vad andra kommenterat under artikeln). Tycker det börjar låta som nå koncentrationsläger-funderingar snart med att bara de "bästa, starkaste och duktigaste" ska få leva... eller ses som fullvärdiga medborgare/människor.

Och tyvärr var tongångarna i kommentarsfältet likadana på iltalehtis version av samma artikel (som jag tyvärr inte hittar längre för att länka)....

Och våra åldringar ska få vätskebrist. Alltså vad händer? Och när har pipmuggar blivit farliga? Varför i all sin dar använder man dem åt barn då som ett mellanstadie mellan nappflaska och vanligt glas? Är inte det just för att man ska lära sig att vätskan kommer annorlunda än ur en nappflaska?

Kanske åldringarna borde börja använda nappflaska igen? Se till att ta bort den sista värdigheten och självständigheten av dem nu bara! Och det finns ju tusen och en olika sorters pipmuggar, både med färger/mönster/ett-två öron/lång-kort pip osv. Om nu de med lång pip är farliga och försvagar sväljningen -ta en med kort (vilket jag förstod de hade på åldringshemmet)!

"Pipmuggen är så ful"... jaha, och? Inte tycker jag kryckor eller tandställningar är så vackra heller men de fyller sina funktioner, eller hur? Är det inte viktigare med en ordentlig funktion än ett yttre skal?
Eller skulle du hellre ta en fin bil som bara är igång 10minuter/timme eller en ful bil som är igång så länge du behöver ha den igång? En tandborste som är fin men skrapar sönder ditt tandkött eller en som är tråkigt ful men gör munnen ren?

Ibland blir man faktiskt så trött på att läsa om beslut pappersvändarna fattar. En beslutsfattare skulle aldrig få sitta och fatta beslut om något de inte prövat! Lärare ska fatta beslut om undervisning/skolor, skötare om vården, vägarbetare om vägnätet och konditionen på vägarna osv. Någon som faktiskt vet vad besluten innebär i praktiken och inte bara i teorin.Nåja, fick skrivit av mig lite nu. Ska jag ta fram min målarbok Mandala och fortsätta färglägga istället så jag hittar nå inre ro...

Inga kommentarer: