Vardagslivet med en son i behov av speciellt stöd, husrenovering, trotsig dotter, fem bonusbarn, jakten på sin drömkropp och iver att vara med som spindeln i nätet överallt.
lördag 14 januari 2012
Socialt prat
Jag bara måste skriva något om denhär bilden som börjat cirkulera runt på Facebook nu.
Einstein: Jag talar till alla på samma sätt, oavsett om han är skräpgubben eller presidenten.
Så vad kan man konstatera att Einstein tyckte? Jo att alla människor är värda att bli tilltalade på samma sätt oavsett yrke eller "social rang". För en president är lika mycket människa som en skräpgubbe, en skräpgubbe kan ha läst lika mycket böcker och ha lika bra ordförråd som en president.
I närvårdarskolan blev man hela tiden uppmanad: kom ihåg att använda ett språk som alla förstår. Alltså, vi skulle inte använda en massa fina latinska termer då vi pratar med klienter/patienter eller varandra, utan hålla det på en sådan nivå att en utan nå medicinsk kunskap kunde få sig en åtminstone någorlunda bra bild av vad det handlade om.
Dethär ledde i slutarbetsskedet till ganska ordentliga tvister mellan mig och min ena lärarinna. Jag tyckte att man dumförklarade folk då man inte fick använda rubriken SYMPTOM och DIAGNOS utan skulle istället skriva TECKEN PÅ SJUKDOM och HUR FASTSTÄLLER MAN SJUKDOM. Jag menar, alla som någonsin har varit till läkaren med någonting har väl hört orden symptom och diagnos?
Läkare har en tendens att tala över klientens huvud fort, särskilt om man råkar nämna att man studerat sjukvård eller liknande så tror de att man ska kunna allt. Jag har så stort ordförråd ändå då jag läser det mesta jag kommer över så jag har blivit väldigt bra på att dra slutledningar på tonfall, sammanhang och hur det upprepas eller stavas vad det handlar om.
Men det är inte bara i yrkesmässiga roller man skall komma ihåg att alla kanske inte är lika pålästa som en själv, nej, även i vardagligt tal kan man höra om folk läser mycket böcker eller inte. Hur? De som läser mycket har en tendens att sammanfatta och få det kort, men använder då istället svårare eller mera sällsynta begrepp i vardagligt tal. Jag har, oftast, varit den som läser mest i min bekantskapskrets och på något vis har jag påtagit mig denhär rollen som "tolk" mellan mina bekanta. Jag behöver absolut inte göra det hela tiden eller mellan alla men ibland kommer det stunder då en förklarar något och den andra är helt frågande. Rycker jag in och förklarar antingen ordet eller gör förklaringen till ett ord. Jag har inget emot det och jag älskar då personer talar olika dialekter eller på annat vis får själv lära mig något nytt!
Slutledningen är väl av mina funderingar att språket hör till människan, människan är en unik varelse, varje människa är unik, varje dialekt är unik. Alltså; alla unika människor har ett unikt sätt att uttrycka sig.
Kategorier
åsiktsinlägg
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Svar;
Jo, no har vi ju ända upp ti storlek 70 iof. Men känns entå som hela kläskåpe sku va fullt me bara bodys nummer 50-60 typ :D Kommer ju absolut int använd hälftin åv e heldär :P
Skicka en kommentar