måndag 15 augusti 2016

Tallinnresan - Del 5 Saker jag glömde och bilder

Man skulle verkligen behöva ta bilder konstant för glömde ju en hel del småsaker vi gjorde och såg! Så var in på gubbens fotoalbum och stal några bilder han tog (bl.a då min telefon var utan ström).


Bättre bild av målningen i Patarei Vanglas cell. Konstnären som var fångad hade fått specialtillstånd att måla den.


Prövade gå genom en tunnel under en livligt trafikerad väg och stötte på en gatumusikant. Man såg många gatumusikanter, och några uteliggare (framförallt på kvällen).
Den ryska minoriteten ansågs ju inte ha samma rättigheter eller ens medborgarskap så alla "lägre rangs arbeten" (såsom att vakta wc och ta betalt, gatumusikanter, städare) verkade innehas av ryskatalande individer. Och sällan kunde de något annat än ryska...


Dag två, före Exit Room KGB, besökte vi Bronssoldaten. När den blev flyttad ca en kilometer blev det upplopp mellan den estniska och den ryska delen av befolkningen, så allvarligt att en par till och med dog.
Från början stod den på samma plats som Frihetsmärket nu står, nu är den på ryska militärens begravningsplats.Vi fick gå igenom en gammal begravningsplats efteråt. Google maps visade vägen rakt igenom den och folk verkade faktiskt använda begravningsplatsens vägar som vanliga gångvägar (något som jag inte tror skulle gå här). Men det är otroligt vad begravningsplatserna kan vara vackra annanstans! Utan att egentligen ha rört naturen har de begravts med träd runt, i eller bakom gravarna. Stenar har kanske flyttats först vid nedgrävningen men lagts tillbaka, mossa och vilda växter får frodas fritt (om man så vill)...
Ungefär som att man skulle smätta upp en begravningsplats mitt i Kalapääs skog! Utan att röja undan först. (Bilden är från den ännu nyare sidan av begravningsplan, fick tyvärr inga bilder av den vildare/äldre sidan)


Domkyrkans vindlande trappa.


Geocachande jag. Skickade gubben efter burken och jag loggade. Jag som löste vad hinten 101 stod för fast kordinaterna visade ca 10 meter bort.


Teletornet, ute i buren. Ni ser rälsen bakom mig man skulle vara fastspänd i om man Walked the edge. Men som ni kanske ser på min uppenbarelse så blåste det alldeles tillräckligt för att ens vara i buren.


Och i en gränd hittade vi gamla gravstenar medan vi geocachade.


De hade så fint utegym så prövade lite bara för att. Tycker alla städer (och labdsbyggdsorter) kunde skapa ett utegym -antingen såhär modernt eller så med stockar etc som fanns längs Vörås skidspår förr.

2 kommentarer:

Marias Memoarer sa...

Det där fängelset skulle vara intressant att besöka :) Och jag håller med om det där med utegym! Jag har knappt sett såna i Finland (fast antagligen har jag bara inte vetat om dem), men jag vet det finns ett litet i Jakobstad, nära hamnen :) Jag tycker det skulle passa utmärkt att fixa ett sådant t.ex. vid kaffestugan i Oravais, kanske bredvid lekparken så får vuxna träna medans barnen leker ;) Fast barnen lär väl leka med vuxen"leksakerna" då också..

Marion sa...

Det är väl det som är största "problemet" att de skulle, andra att föräldrarna inte kan hålla 100% uppsikt om de tränar samtidigt så något barn kan smita om det inte är inhägnat.