fredag 12 augusti 2016

Tallinresan - del 2 Första dagen

Jag skrev tidigare om resan ner till Tallinn, nu ska jag berätta mera om vår första dag i Tallinn!

Vi beslöt att gå till hotellet vårt, My City Hotel, från hamnen. Gubben mindest på ett ungefär hur man skulle hitta dit då han övernattat på samma hotell tidigare under affärsresor till Tallinn. Som tur hade vi ändå med kartor också så det inte var omöjligt att hitta.

Det första vi gick igenom var Sadam Market, vilket påminde mig väldigt mycket om London! Massor små butiker och så fort du tittade på något var försäljaren där och ivrigt försäljande (dock så hade de blivit mindre aggressiva till sättet nu). När vi kom till Gamla Staden så kändes det som om jag gick i gamla stadsdelar av Malta! Små smala gator med dörrar till butiker, cafeer, pubar och även trappor ner i källare här och där. Riktigt intressanta gator med mycket att se, och kontrasterna mellan hus från olika tidseror var jätteintressant också!

Restaurerat

Väntar på restaurering

Fast gamla stan av Tallinn hade ju fått världsarvstatus nu så de hade börjat restaurera en hel del av de äldre husen till sin forna prakt.
Vi gick omkring lite extra i gamla staden eftersom vårt rum inte var färdigt när vi kom dit (lämnade bara bagaget i förvaring).

Kommunstyrelsens säte

Inkastare vid restaurang

Innergård

En av de smä gatorna

Ett av de få ställen jag såg vattenutsmyckning
Vi passade på att geocacha en stund då också. Sedan fick vi komma in till hotellrummet. Hotellet i sig var ganska dolt utan stora skyltar eller så, bara flaggor vid ingången. Receptionisterna var fåordiga och ganska dåliga på engelska. Men hotellet i sig var fint! Likaså rummet.

Fasaden  av hotelletSå vi vilade en stund, laddade telefonerna en del och fortsatte sen geocacha tills den engelskspråkiga guidningen av Patarei Vangla skulle börja.

Patarei Vangla, fängelse från då Estland hörde till Sovjetunionen. Jag minns ju inte allt ordagrannt som han berättade men det var dåligt. Vem som helst kunde hamna i fängelset (t.ex. om man kunde flera språk, var kulturell) och det var ungefär tre gånger så många fångar som det var byggt för.
För att citera honom, "basicly it was bad, so bad that when the Germans came it was considered good". Alltså då nazisterna i Tyskland kom så var det bara ungefär två gånger mängden och fångar dog/mördades inte i samma takt så fast tyskarna var onda och hemska var de ändå inte lika dåliga som sovjeterna. Det redan säger ju en hel del om hur illa det var i fängelset...

1992 var sista avrättningen i Estland, i Patarei. Ganska intressant ändå att fångarna inte visste de skulle få verkställt dödsdomen, utan de "skulle i duschen" (och dörren till avrättningen var bredvid dörren till duscharna). Men sista avrättningen gick fel så istället för ett skott i nacken blev det sex skott så fången förblödde.
Själva fängelset togs ur bruk helt 2002 först då det nya var färdigt. Nu så skulle de inte få riva det utan det är krv på restaurering (ett gammalt fort till lika) men den summan finns inte i Estland för en sådan sak. Dessutom skulle det vara så otroligt omfattande (om jag förstod det rätt behöver de gräva upp fängelset och fylla igen underifrån).
Men det används i musikvideor (eller filmer) och det ordnas fesivaler av olika slag vid fängelset (bland annat musik och grafiti).

Fängelset

Ett rum där de kunde ha 100 fångar, målningen gjord av fånge från Sovjettiden

Gå runt bänken "ute" som motion
Celldörr
Ingången till fängelseområdet
Efter Patarei for vi tillbaka till hotellet och böt lite kläder inför vår middag på Rataskaevu 16. Restaurangen som rankas som nr 1 på Tripadvisor, och medan vi var där var det konstant fullt så de fick avvisa nya gäster i dörren. Vi hade ju dock bokat bord redan i april ungefär (bra med förutseende gubbe).
Och maten, ja den var väldigt god! Lite besviken på förrätten men pga min lökkänslighet kunde jag inte ta den jag ville (var färdigt iblandat löken så kunde inte lämna bort den). Så jag rekommenderar dem varmt om någon annan är på väg till Tallinn och behöver middagsplats.

Ingången

Vår bordsnummer

Förrätten, kött och avokado

Huvudrätt älgstek

Efterrätt: varm chokladkaka med glass
Avslutade kvällen med lite mera geocaching och promenad runt i staden.

Självständighetskorset

Fanns många tinnar och torn

Nattklubb mittemot hotellet (stängt medan vi var där)
Sen stupade vi i säng. Men såg en hjärtevärmande sak ännu innan det:


2 kommentarer:

FREEDOMtravel sa...

Tallinn är en fin stad! Längesen jag var där... Otäckt med avrättningen som gick fel!

Marion sa...

Joo det var lite otäckt men som tur var det ju sista och enda som gick snett. Åtminstone vad de vet om...