onsdag 8 mars 2017

Att månadshandla

Försöker att planera och handla mat för en månad framåt nu för tiden. Något som jag alltid nu som då hör att andra också skulle vilja kunna göra, själv tycker jag det blir enklare för varje gång! Jag började lätt med att planera några dagar - en vecka - två veckor och sedan upp till en månad då fick det i rutin vartefter!

Men tänkte ändå ge lite tips! Såna som funkat för mig, om de funkar för dig vet jag ju tyvärr inte men det kan vara värt ett försök om ni vill börja månadshandla.
Varför ni ska börja göra det? Tja, som med allt annat så råder det starka skillnader kring om det är mera ekonomiskt att storhandla en gång i månaden eller om det är bättre att fördela det på ungefär en vecka. Snabb googling gav lika många åsikter som personer, för en gång skull var det ett forum som gav bästa svaret: det är högst individuellt vilket som blir billigare. Kan man besöka butiken och fylla på med bara färskvarorna utan att köpa hem något extra så blir storhandling det billigaste alternativet, men köper du alltid något smått utöver det du behöver blir det dyrare i längden och det kan löna sig att handla för en eller två veckor i gången.

Jag storhandlar en gång i månaden, sen skickar jag ofta min fästman efter mjölk och andra färskvaror som inte står sig i en månad (fast mer och mer mjölkprodukter också står sig längre nu). Så det fylls oftast på med mjölk, bröd och frukt (men frukt brukar jag handla prick klockan 9 från Halpa-Halli då de lägger frukter som de annars skulle slängas i påsar för 50/20/30 cent per påse -och brukar vara 1-3 kg i en påse beroende på fruktsort). Måste erkänna att jag önskar S-kedjan och K-kedjan kunde ta efter Halpa-Halli med detta! Är ju sällan något riktigt fel på frukterna som de "måste" slänga och när man är en familj med barn som älskar frukt är det ju idealiskt!

Men tillbaka till månadshandlingen! Det innebär alltså att jag planerar för fyra veckor i gången. Vecka 1-4 finns uppe i köket på väggen där jag skriver ner varje dags måltid/er. Nu är ju mina barn i dagis 4 dagar i veckan så de dagarna planeras endast middag (jag äter till lunch det som lämnat från föregående middag eller något simpelt såsom tonfisk och ägg), fredag och helgen däremot är det både lunch och middag som står planerat. Mellanmål, morgonmål och kvällsmål står aldrig uppskrivet eftersom det alltid är samma alternativ för dem (smörgås, yoghurt, frukt eller flingor) -dessutom så äter de nu morgonmål på dagis sedan tiderna ändrades till samma som min mans arbetstider. Slipper vi köra ut dubbelt från Kalapää varje dag.

Varannan vecka prövar jag nya recept, varannan vecka väljer jag rätter jag vet är goda -och som är enkla att laga mycket av. För er som inte följt med bloggen kan jag ju påpeka att varannan vecka är vi två vuxna och två barn, varannan två vuxna och sju barn. Så de veckor då vi är nio hemma på middag lagar jag ofta rätter jag kan utantill (eller som gubben kan utantill) såsom maletkött med makaroner, plättar, hemlagad pizza, kyckling med ris och så vidare som är enkelt att tillreda mycket och inte kräver desto flera ingredienser eller uppmätning.
De veckor då vi är fyra bara så prövar vi istället nya recept från S- och K-kedjans mattidningar, de är ofta färdigt i 4-6 portioners uppdelning (om än jag ofta tycker deras portioner är ofantligt stora) och om de är goda sparar jag recepten i en urklippsbok. Småningom sen kan jag kanske pröva att omvandla något av de recepten så det räcker till nio istället (alltså ungefär 18 portioner).

När du planerar maten kan du färdigt skriva upp ingredienserna på en egen lista (speciellt då de recept som är nya), skriv också datumet för varje dag (t.ex. mjölk, ströbröd, ägg, skinka 20.3) som de ska användas. Då kan du enkelt i butiken se på förpackningen om de håller till och med användningsdagen.
Men du ska komma ihåg du har en ovärderlig kompanjon när det kommer till "storhandlande": FRYSEN! Allt kött kan du frysa och det håller minst en månad (egentligen flera men vi månadshandlar ju nu bara) efter datumet på förpackningen. Så du kan utan problem köpa sådant som går ut samma dag bara du lägger det i frysen hemma (och där sparar du ju ofta då 30-50% av priset på varan). Jag har också prövat frysa kvarg utan problem -lade det bara i en vanlig frysask istället för ämbaret. Likaså smör, ost och bröd går ju utan problem (personligen är jag inte så förtjust i upptinat bröd men det går bra som mat åt djuren) att frysa, samt alla söta bakverk.

Så, för att överskåda hittills: 
  1. skriv upp den mat ni ska äta varje dag 
  2. skriv upp varje ingrediens med datum det ska användas (hoppa över det ni har hemma redan i basförrådet såsom tomatkross, mjöl)
  3. handla maten fast med rabattpriser eller datum som kommer snart
  4. frys maten tills den ska användas
  5. håll matplanen!
Det sista är kanske viktigaste, för börjar ni gå ifrån matplanen så är det lätt hänt ni slutar planera helt. Sedan kan det ju behöva justeras lite -det gör nog jag också. Som igår hade jag inte tid att laga det som var planerat så valde en annan rätt på listan som tog mindre tid -så de böt bara plats helt enkelt. Behöver inte göra det mera invecklat än så! Sedan kan man ju alltid ha "emergency food" hemma -snabblagat när oförutsägbara hinder kommer i vägen för planen (såsom just ägg och tonfisk eller påsar med halvfabrikat såsom pasta carbonara). Visade ju i ett tidigare inlägg våra matskåp (klick) och detta finns alltså mer eller mindre alltid i vårt skafferi (alltså menar inte kylskåpet nu) och man kan röra ihop det mesta av de ingredienserna vi har. 

Eftersom vi har vårt basförråd blir det såklart mera som behövs handlas vissa månader (då mjölet, pastan, riset osv börjar ta slut) men då skriver man de basvarorna först på listan (basvarorna har ju ofta väldigt långa datum). Och underskatta inte konserver! De är super, speciellt om du lär dig använda kryddor så smakar de alla mums (till och med svamparna). Bara att pröva dig fram modigt! 

Men ja, hoppas detta gav er lite tips! Och jag är ju väldigt intresserad av att höra hur ni gör? 
Vill avsluta med att ge er några bilder över vad jag beskriver ovan:

Veckornas matsedlar

Handelslistan (med i butiken och sträcka över vartefter)

Citymarkets varor

Prismas varor
PS: Det är sällan jag går till två butiker, brukar fokusera på Prisma vid månadshandling. Men eftersom vissa ingredienser ur K-kedjans mattidning inte finns i S-kedjans affärer gick jag till båda denna gång -vilket blev avsevärt dyrare! På bilden fattas också två födelsedagspresenter samt rödvinet (också ingrediens en dag). 
Hade inte skrivit upp ölen (slutförsäljning av 0,5 liters) eller chipset heller utan tog det som extra gott för denna månad. Hela kalaset (med presenterna inräknat) blev ca 220€. Alltså 55€/vecka, så med tanke på de färskvaror som behövs till stannar det på ca 70€/vecka i genomsnitt. Inte illa för en familj på 4-9 personer!

2 kommentarer:

Ninni sa...

Hej! Jag brukar läsa din blogg, men hör till den tråkiga skara som sällan kommenterar. Inspirerande och bra inlägg tycker jag som själv är hemma på vårdledigt och försöker handla bra, men inte alltför dyr mat. Tack för en bra blogg:)

Marion sa...

Tack så mycket för din positiva feedback! 😊