fredag 3 februari 2012

Trädgårdsdrömmar

Det börjar kännas snart som vår med allt solljus -fast mätaren imorse visade -32 grader...
Ska plantera om mina inomhusväxter snart har jag tänkt, men vet inte riktigt med min gräsliknande blomma hur jag skall göra... om jag kanske skulle ta bort en halva och lägga i annan kruka eller?


Börjar bli så trångt och en del torkar bort hela tiden då också.... Någon som har en aning om hur man korrekt sköter den?
Annars har jag även dessa inomhusplantor:

 Min Aloe Vera, har tre skott varav två hade väl lovats bort åtminstone?

 Min lilla palm! Har ingen aning om vad den kan heta eller vara för sort.... Vet ni?

 Fick jag på födelsedagen, hade små lila blommor från början. Men vad heter den??

Min Jukkapalm. Eller visst är det Jukkapalm? Någon som har tips på hur man får så den inte torkat ut fläckvis som denhär har gjort på bladen?

Det var min lilla inomhusträdgård, nu ska ja visa vad jag ska så till sommarbalkongen:

Dill, gräslök, bladsallad, persilja... Och små krukor att lägga det till först i åtminstone. Fast jag har ju ingen aning om hur jag ska gå vidare med det, särskilt inte med salladen! Någon som har testat odla det på balkong tidigare? Några tips??

Nå, en sak är säkert; då jag får hus vill jag ha en stoor trädgård så att jag skulle få laga vad jag drömt om sedan liten.
En labyrint! Men väggarna ska vara av rosenbuskar, i mitten en liten fontän och här och där plats för nå bänkar/stolar/bord att sitta vid. Låter det som ett stort projekt? Javisst! Men då jag har ett hus så menar jag inte flytta nåmera någonsin förrän jag blir gammal och mina barn vill ärva mitt hus.
Men jag vill verkligen ha en trädgård och ett litet land där jag själv får odla små saker till köket. Inte behöver jag väl få en hel labyrint men en liten iallafall, eller en liten vägg me rosor runt en oas att vila i emellanåt.

Har ni tips på annat som man kan odla på balkongen? Vet ni hur bra morötter tex fungerar? Måste de ha mycket jord att växa i på balkongen eller? 

10 kommentarer:

Maria sa...

Jag är ju ingen expert, men morötter funkar nog inte så bra på balkong tror jag, de behöver nog massor av jord isf.. :S Men olika kryddörter, gräslök och liknande borde inte va nåt problem :)

Sandra sa...

ja kolla nu bara lite snabbt men jär e nu lite info att börja med..finns en hel djungel med information om odling på balkonger om man börjar söka. de e pop as hell med trädgård och balkongodling e till för alla så det finns massor me tips och ideer..ja vet några bilder ja sku vila visa dej..skickar över dem när ja ha hitta dem..

http://www.stacken.kth.se/~noora/kryddor/odling/balkong.html

Sandra sa...

lite inspiration: http://www.ecoprofile.se/thread-1506-Applen,-potatis-och-rabarber-pa-balkongen-ar-det-mojligt.html

morötter: http://blogg.plantigo.se/2010/12/odla-morotter-i-kruka-pa-balkongen/

inspiration: http://pennaspade.blogspot.com/2010/12/odla-smatt-skorda-stort.html

men ja sku nog säg att de viktigaste att tänka på e bra kvalitetsjord, bra gödning å vattning och tillräckligt med sol (får heller inte bli för mycket då bränns och torkar ju allt)...

Marion sa...

Kvalitetsjord? Det duger inte med sånhär vanlig "blomjord" som då man planterar om då?
Örterna förstår jag inte riktigt om det är ett frö per liten kruka eller ska man ändå lägga några frön??

Sandra sa...

absolut inte blomjord när du sår. då ska du använda såjord eller kaktusjord med minimalt med näring i. sen när du skolar om plantorna när de fått sina karaktärsblad så ska dom ha näringsrik jord, då går det bra med en blomjord bara den inehåller tillräckligt med näring så plantorna får det de behöver. de e också bra att blanda i perlit och vermikulit i jorden så hålls fukten bättre och rothalsarna får inte lika lätt svampangrepp.
när du såår så läs på påsen när de ska sås (endast perenner som ska statifiseras, chili, paprika och tomat typ som ska sås redan). på påsen står också sådjup etc. i en kruka sår du en liten "bunt" med frön, typ 8-10 st beroende på sort, så får du en större planta sen. har du inte växtbelysning lönar det sig inte att så före i mars-aril eftersom småplantorna måste ha tillräckligt med ljus för att inte bli långa och rangliga. och sätt absolut inte en glödlampa eller annan lamp som avger värme över såddena, inte heller lampor med blått sken. för att få optimal skörd sen och stora frodiga plantor ska du nog plantera om i större krukor åtminstone 3 ggr. '8sätt inte i en för stor kruka först, rötterna blir så svaga och plantan växer inte som den ska.) glöm heler inte att gödselvattna 1ggr i veckan sen i sommar.

Marion sa...

Jisses de låter ju nästan som en halv hel vetenskap allt dethär xD

Cami sa...

den första palmen, e yuccapalm, sku ja säg och den andra ser ut som nå slag av kaktus.

Den som ha haft lila små blommor e Sant Paulia, man ska sätt vatten in i krukan åt di, å di trivs i värma, sku ja säg :) Åtminstoni miin å ti blommar heila tiin :)

Marion sa...

Vatten in i krukan? Atså de sko bord ha en sånde me upphöjt botten eller?

Jasså, va de den lilla palmen som va jukkapalm?

Trädgårdsgreken sa...

Hej! Den stora "palmen" är ingen palm utan det är en Dracena Fragrans.

Din lilla "palm" är en Dracena Marginata.

Uppe på din vägghylla så har du en Ampellilja som helst vill vara i amplar i fönster, alla nya små plantor som dyker upp efter blomning är bäst att plocka bort, sätta i ett glas vatten eller fuktig jord, så får du nya små plantor..

De flesta växterna mår bra av att få planteras om i några cm bredare krukor/år.. Din stora dracena går lätt att föröka genom att klippa av toppskott som du trycker ner i fuktig jord..

Lycka till med dina krukväxter i fortsättningen.. Mvh/Trädgårdsgreken

Marion sa...

Tack Trädgårdsgreken men tyvärr har alla ovanstående växter dött för flera år sen...
Jag har nyare inlägg angående planer på uteträdgård också 😊