lördag 28 maj 2016

Träning i vardagen

En av de två tävlingskommentarerna bad om ett inlägg som beskriver hur jag har tid med träningen.

Få se nu, jag har ensam vårdnad över två småbarn, jag distansstuderar på universitet, jag är styrelsemedlem i UMR lokalgrupp (Vasa) och förbundsstyrelsen (alltså hela Finlands). Och vid sidan av detta försöker jag träna tre gånger i veckan.

Mina barn är i dagis, en halvdag och tre hela dagar. Under deras dagistimmar ska jag hinna göra allt ovanstående (med ensam vårdnad menar jag då; städning, mathandlas, disk- och tvättmaskin, gräsklippning och så vidare vad som hör till boende i en liten stuga).

En del saker kan jag ju förstås göra fast barnen är hemma! Som plocka i och ur maskinerna, plocka upp från golvet, dammsuga... fast jag har ju då hjälpredor med mig (och de är inte alltid så hjälpsamma).

Men hur ser en normal dag ut för mig då?
Vi vaknar senast halv 7 (oftast kvart före 6), vi läser kanske en bok i sängen och sen begär de morgonmål (smörgås, frukt och saft). Medan de äter det framför barnprogram sitter jag och dricker morgonte i luugn och roo (oftast blir e kallt innan uppdrucket) och kollar social media.
När te är slut (eller kallt) får jag börja aktivera mig. Oftast då med att plocka i och ur maskinerna och välja vilken som startas först. Klockan 8 så börjar vi klä på oss (alla tre) och ungefär halv 9 börjar vi gå till dagis (att gå till bådas dagis blir ca 2 km). Men, är det halv dag så flyttas alla sysslor en halvtimme tidigare för dagisdagen börjar redan halv 9 då.

Så då jag ska hem går jag via butiken (om det behövs), packar upp handlase, kollar klockan och funderar igenom dagen.
Vad behöver jag få gjort? Vad måste jag ha gjort? Vad vill jag göra?
Studier -måste. Städning och mat -behöver. Träning -vill.
Så nu då haft en nätkurs som släpat efter mig har studierna gått först. Och har fortfarande en halvfärdig hemtent som jag vill ha färdig före barnen får sommarlov (juli månad är de hemma). Så studierna kommer att ta största delen av tiden.

För att få motvikt till studierna har jag fokuserat på träningen. Då har jag sett till och kommit mig ut och få sol (som avsevärt lindrat min psoriasis!), frisk luft och motion. Det har alltså fungerat som avbrott i studierna (eller före studierna om jag kännt mig ofokuserad). Och det har fungerat bra på så vis!

När får jag in städning, matlagning, föreningsarbete och lek med barnen då?
Jo, de kommer hem 16 (oftast hämtar jag lite före), vi går hem och lämnar ute på gården för att gunga och hoppa på studsmattan (ibland även koka grässoppa, köra bilar, dricka tripp, äta glass o vad vi nu kan kom på). Går in, lägger på tv för att vänta på Pikku Kakkonen och Buu-klubben, jag passar på och fixa mat då (till först när vi kommer in vill Viggo alltid bara se på tv och återhämta sig) och vi äter till Pikku Kakkonen. Då Buu-klubben tar slut är det dags för duschen och sedan plockas golvet ganska tomt (åtminstone så tomt att jag inte stiger på något om jag under natten ska gå till deras rum, köket eller wc).
Äter yoghurt, borstar tänder, läser saga och börjar somna. Klockan är ofta ungefär 20 då de somnat.
Då tar jag ofta ännu en tekopp, slötittar tv, funderar och planerar, tränar kanske om inte fått in tidigare under dagen...

Oså börjar samma rumba nästa dag igen!

Så som ni ser händer det konstant något hos oss. Just blev Nina överkörd av legolådan också så får ta avbrott i plockandet och trösta.
Men just därför kollar jag inte klockan slaviskt för att veta när jag ska träna, hur länge jag ska hålla på eller hur långa pauser det ska vara. Jag tränar, gör mina övningar, det antal reps jag valt, pausar och kanske tröstar, häller upp saft eller lagar smörgås, fortsätter, pausar kort, fortsätter, pausar och går med någon på wc, fortsätter, pausar....

Jag anser det viktiga är ATT man tränar, inte NÄR man tränar.
Och därför har jag lagt tre dar i veckan som mål (att jag ska göra annat än gå till dagis och leka hemma).

Löpskolan är en dag automatiskt. Varannan vecka är min fästman här, varannan någon av mina föräldrar.
Så två dagar till (av sex möjliga) som jag ska träna något. Låter inte omöjligt, eller hur?

Så idag blev det busig morgon som ni ser. Alla tre sängar tömda på allt...

Inga kommentarer: