onsdag 15 februari 2017

Kroppens prestationer

Nedan kommer fler foton från min första photoshoot (klick) med westinprophoto som fotograf. Tillsammans med dem kommer lite tankar om utseende och kropp (bland annat).


Japp, det är mindre kläder på dessa bilder än de förra. En "prova på session" ifall jag skulle sluppit med i Miss Rock. Varför det? Jo därför att i Miss Rock fanns det även bikinirundan samt i fjol hade de gjort en live-radiosändning i bara underkläderna (och gruppbild i underkläderna). Så säger sig själv att det för en som aldrig ens stått framför kameran skulle blivit en ganska konstig situation att plötsligt hamna mer eller mindre naken framför kameran. Så för att få pröva på det tog vi några "bikinibilder" samtidigt.


Passade förstås på att göra bilderna lite mera rock/metal -så vad passar bättre än att leka med en slägga samtidigt? Kändes även skönt att ha endast ett arbetsljus (alltså en lampa på stativ för bilmekaniker) som belysning, passligt dold av mörkret emellanåt. För jo, jag är nog väldigt medveten om hur JAG tycker min kropp ser ut, och min egen bild av den har inte varit vidare vänlig.
Men när jag ser på bilden här nedan tycker jag den ser helt bra ut! Ingen toppmodell eller fitnessbrud direkt men ändå helt skaplig och fin med begynnande muskler på hela kroppen. Varför jag egentligen bryr mig om det är si eller så med min kropp vet jag inte, jag har ju tusen och en andra egenskaper som gör mig till en badass mother/woman. Fast det är klart man blir påverkad av den eviga diskussionen kring kvinnors kroppar, bantning och träning.
Någon kanske minns att jag i samband med Norrvallas fitnessevent (klick) mätte kroppens fettprocent genom Easyway (klick)? Och att jag har en egen våg som gör det också? Nå, min våg säger som sagt 33% och deras våg säger 25%. Jag har försökt genom bilder och läsande av massa hemsidor försökt få en bild av var jag vill ligga fettmässigt, och kommit fram till 20-25% (Kroppsfett guide som jag använt som riktlinje, klick). Problemet är ju nu att jag har noll koll på var jag står!Men spelar det så stor roll? Jag vet att jag är bra mycket smalare än i fjol för mitt midjemått har gått från ohälsosamt till normalt för kvinnor i min ålder (se till exempel här) runt 80 cm beroende på dag. Och som bilden nedan av någon anledning framhäver så fint så har jag ju faktiskt fått två underbara barn! Och jag fick rikligt med bristningar på magen då (och när jag vägde 110 kg fick jag på lår och armar), och bristningar drar inte ihop sig (oavsett vad alla möjliga mirakelkurer påstår). De kan blekna och krympa men de försvinner aldrig helt! Vilket i sig gör huden slappare på kroppen, och att gå ner i vikt innebär också att du får en hel del överloppshud (beroende på hur mycket du går ner i vikt).


Så, är jag dömd att vara missnöjd för evigt? Oh hell no! Jag är mer än nöjd med min kropps sammansättning egentligen. Klart jag vill ha mera muskler men det är för styrkan, uthålligheten och kroppshållningen de medför -inte direkt för att de ska förändra min uppenbarelse. Kommer jag att använda bikini i sommar? Ja absolut! Älskar bikini mycket mer än simdräkt -så mycket enklare att få på sig än simdräkten! Och jag har ju nog skaffat tatueringar för att de ska få synas, inte för att 100% 24/7 dölja dem (vad vore det för vits med dem isåfall?). Jag är långt ifrån att vara i riskzonen för en endaste sjukdom som förorsakas av kroppsvikt/sammansättning -det var mitt mål när jag började gå ner 2008. Och för det är jag stolt! Liksom jag är stolt att jag har en tämligen aktiv vardag.

Och jag tycker du ska vara stolt! Utan att veta vem du är som läser så tycker jag att du ska vara stolt över din kropp. Sätt dig ner och tänk efter en stund. Vad har din kropp klarat av?
Har du fått barn?
Hålls du på benen trots sjukdom?
Orkar du lyfta mer än förr?
Har den överlevt självskadebeteende?
Har den överlevt användning av rusmedel?
Har du gått ner i vikt?
Har du gått upp i vikt?
Orkar du röra på dig mer än förr?
Har den läkt efter en operation/skada?
Ovan är bara några exempel på saker att tacka din kropp för, att vara stolt över. Kanske det borde bli mera fokus på prestationer kroppen har gjort än utseendet den har? Alla ovanstående punkter förutom operation och sjukdom stämmer in på min kropp, som jag får tacka den för och vara stolt över att den orkat med. Så då känns min lite lösa hud på magen som ett väldigt fjuttigt "problem".

Jag hoppas du också kan fokusera på annat än utseendet, om inte idag så kanske nästa vecka.

2 kommentarer:

Ida sa...

Vilket bra inlägg. Fortsätt vara stolt över din kropp! :)

Marion sa...

Tack 😊 Och detsamma!