tisdag 27 december 2016

Juldag och Julannandag

De senaste två dagarna så har jag bara delat listor jag hade sparat på utkasten. Egentligen hade vi inte gjort så mycket dessa dagar (tycker jag) men Viggo signalerade tydligt att han behövde återhämtning och vila. Börjar förstå vad andra föräldrar menar när de säger att man måste ge mycket tid för nedvarvning och kravlös tid för att väga upp den tid som varit "speciell". Så en vecka på dagis med program som avvek från det normala (nästan varje dag något) och sedan dagen före julafton då alla bonussystrar kom för övernattning och julafton med vad allt det innebar (ser ni i inlägget här).

Så juldagen var vi till mina föräldrar på lunch och så de fick se julpyntet. Gick ju helt okej och vi lyckades vara ute en stund medan det var ljust. Gubben min kom också på kvällssidan hem och får erkänna att det var tur han var här på natten. Blev inte många timmar sömn och x-antal knip, skrik och sparkar från Viggos sida då han (vad det verkade) inte ville sova. Så var underbart när gubben sa till att vi byter om (så han lade sig bredvid Viggo istället). Tror jag äntligen somnade då någon gång...

Julannandagen var vi alla väldigt trötta istället, men det gick helt okej att bara vara. Gubbens bror med familj och deras far kom på besök också runt lunch, och fast jag var helt inställd på att de inte skulle äta då så tömde Viggo fatet nästan helt! Tror det var bra att det blev något annat än julmat nu. Deras son var med och lekte också och stora höjdpunkten var plogbilen som körde förbi huset flera gånger! Fast jag inte tyckte det hade kommit så mycket snö. Vi fick skottat infarten också när gästerna farit, barnen prövade sina snowkicks men ännu var de inte så intressanta.

Redan utomhus började Viggo signalera att "nu är jag trött, har mycket som hänt att gå igenom, stressa mig inte med mera!" så fick försöka finna lugna lösningar och aktiviteter resten av dagen. Men hans utbrott lurade under ytan konstant så minsta lilla sak fick honom att "bete sig felaktigt". Något som även demonstrerades då mommo kom över på julpizza, men är glad de fick först sitta och spela platta tillsammans. Så nu behövs det ÅTMINSTONE två dagar av... ingenting för att han skall få ladda batterierna och stressbägaren ska tömmas delvis.

Det att natten till idag blev bra mycket bättre med sömntimmar är redan det en bra uppladdning! Och idag blir det filmer på tv (fick ju x-antal filmer), duplobygge, utomhusvistelse i kortare stund (om han inte vill vara länge förstås) och plattan lär vara efterfrågad. Så hoppas jag att den kommande natten också blir bra sömnmässigt så tror jag han kan vara tillbaka på sin utgångspunkt, och kanske klarar av en resa till någon butik eller vän.

Julklapp åt mig av gubbens bror+familj
Så dagens lab-lärdom: avviker man från strukturer/rutiner behöver man se till att individen får möjlighet till återhämtning och uppladdning av batterierna. Att avvika så lite som möjligt är alltid att föredra, och om man behöver avvika ska man försöka förbereda individen på vad som ska ske.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Jag har läst din blogg ibland och vi är både medlemmar i samma fb grupper. Har även en pojke i viggos ålder. De har mycket gemensamt. Vi har nu fått bra hjälp o allt går framåt. Om du vill kan jag höra av mig via t.ex messenger.

Marion sa...

Det är alltid fritt fram att höra av sig 😊