måndag 19 mars 2012

Funderingar om krig...

Jag vill bara börja med att säga att allt jag kommer att skriva är totalt mina egna åsikter och funderingar. Jag menar ingenting elakt/förringande eller dylikt mot någon.

Jag skulle inte vilja kalla dagens krig o krigsföring för krig. Krig är, enligt mig,då 2 länder/folkslag etc visar sin styrka genom strategi, manantal o vilja att kämpa vidare fast allt kan se hopplöst ut ibland.
Krig är inte att sitta på andra sidan jordklotet och trycka på några knappar för att bomber ska falla från skyn som om man var Gud med sin domedag.

Jag menar det, att den som vinner ett krig (men helst ska det inte alls bli nå krig) borde vinna det med Styrka. Nu är krig bara en jämförelse vem som har störst bomber som smäller högst o tar livet av flest civila och soldater. Vad är det som visar att landet skulle vara mäktigt då?

Dessutom, vilket land kan inte ha vapen som smäller eller förgiftar eller liknande i dagens läge? Det finns överallt vetenskapsmän som jobbar dygnet runt för att ta fram nya massförstörelsevapen, det finns smugglare och spioner som ser till att inget land är ensam med sina uppfinningar...


Jag "tycker om" gammaldagskrig, man mot man! Utan en massa tekniska fördelar, nej krig ska handla om att man visar att man har en VILJA att kämpa för något som man anser är rätt och riktigt, en inre STYRKA och INTELLIGENS som hjälper en att nå. Att man är smart så att säga och vet hur man skall använda sig själv som det bästa vapnet.

Muntlig krigsföring, debattering, är ju ändå ännu bättre än fysisk. Och nu menar jag inte att svartmåla varandra, sprida rykten och hålla på med annat sandlådetjafs. Nej, saklig intensiv debatt om olika ämnen. Tex denna evinnerliga debatt om kärnkraft för eller emot. Sakliga argument för och emot, och den som faktiskt har de bästa argumenten vinner debatten (kriget). Tänk om man kunde lösa alla krig med debatter istället...
"Vi är kristna, ni är muslimer. Nå nu debatterar vi om någon av dessa läror ger oss större rätt att döda den andra" (den som menar islam är en våldsam religion har aldrig hört talas om något annat än extrema terrorister, glömt bort att egentligen ta reda på något vad religionen går ut på)
"Vi vill ha mera land. Varför då? Jo därför att..." oså sko de inte behöva ta livet av en massa folk som kanske bor på hede området då heller utan löser det på annat sätt.

Nåja, allra helst skulle man ju se den drömmen uppfylld som jag säkerligen inte är ensam om att ha: fred. Men fred är väl för mycket begärt medan människor är så giriga som de är. Och makt är pengar och vapen. Men, någon gång tror jag vi ska få uppleva fred på denhär lilla planeten -kanske inte under min livstid ännu men någon gång.Hoppas jag....

1 kommentar:

vintagemamman sa...

SV: jag är i vecka 33 + 6 i dag så en vecka efter dig va?