söndag 18 mars 2012

Namnsdagsfunderingar

Grattis åt alla Eetu, Edvard och Edward som har namnsdag idag enligt min kalender.

Jag har aldrig gjort någon stor sak av namnsdagar, kommer oftast inte ens ihåg det när mina nära och kära har nå namnsdag. Visst kan jag ha hört när andra gratulerar dem o då har ju jag också såklart gratulerat på namnsdagen, men det har nu aldrig varit så att jag varit först att gratulera eller bara varit ensam om att gratulera.

Jag undrar just varför..?
Kanske för att mitt namn inte finns i någon finsk eller svensk almanacka? Så jag har aldrig möjlighet att fira min egen namnsdag. Någon gång har jag fått namnsdagshälsningar på samma dag som Maria (maria - Marion, ganska lika men ändå inte) och någon gång som Marianne. Men vilken dag är det egentligen som jag borde ha namnsdag?

Ska man gå till en annan kalender? Engelsk? Hebreisk? Och ta det datum de har utsett för mitt namn (som kan innebära att i svensk kalender kan det bli samma dag som Emil eller Yngve eller något annat som inte alls liknar) eller ska man göra så att man tar det namn som liknar mitt mest i svenska kalendern och bestämmer att "tillsammans med dessa har jag också namnsdag".
Men vilket namn är mest likt Marion isåfall? Maria eller Mariann?

Började fundera på detta nu då jag tänkte på lill*ns namn (ja, vi har färdigt bestämt oavsett om de blir flicka eller pojke) och h*n får också mera unika namn (för att vara Finland!). Så dennes namn kommer inte heller att finnas i någon finsk/svensk almanacka som namnsdag! Åtminstone har inte jag sett det...

Borde väl surfa runt på google och se om jag hittar någon sida där man får kolla upp namnsdagar för alla namn... Eller känner ni till någon sida som har det?

5 kommentarer:

Marion sa...

http://svenskanamn.alltforforaldrar.se/

Denhär adressen var jag o kollade på. Enligt den har JAG 1a maj som namnsdag! Så ni får komma ihåg det nu.
Och om lill*n blir en flicka blir det 9de oktober.
Och blir h*n en pojke blir det 17de mars (kanske därför de sparkades så mycket igår?).

vintagemamman sa...

Sv : det låter som när barnet börjar tränga neråt.... Då känns det som det sticker eller hugger. Gör riktigt ont men magen blir i regel inte hård som när du har tex sammandragning. Det ska börja ungefär i den veckan du är nu och kan tyvärr hålla på hela tiden ut. Men får du det väldigt ofta hade jag åkt in och kollat om du börjat öppna dig. Lycka till:)

Maria sa...

jag gick in på sidan och tänkte att nu kanske jag kan luska ut vad det är för namn ni funderar på, men listan på namn de dagarna var ju lite längre än jag tänkt mig.. ;) När har förresten Maria (jag) namnsdag enligt finska kalendern? Har ingen aning själv, men tycker att det brukar vara nån gång på sommaren??

Marion sa...

ingen aning Maria.. Jag minns inte nåmera, kanske 25e maj eller nå sånt va de?

vintagemamma: ja just ja. nå jag ska på läkarkontroll nästa veckas onsdag så då ska han ändå kolla just om något börjat hända och om jag verkar kunna föda normalt etc.
Tack för svaret, fick lite mindre att fundera på nu!

vintagemamman sa...

Sv: tack för din kommentar:)