lördag 31 mars 2012

Lingonstigen 114

När Susanne och Niklas köper radhuset på Lingonstigen 114, hoppas de kunna försäkra sig om en trygg och lycklig framtid för familjen. Barnen är fortfarande små och ska få bästa tänkbara uppväxt i en välordnad förort. Men i takt med att åren går blir det tydligt att ingenting är så enkelt.
En dag blir femtonåriga Embla plötsligt som förbytt, och stänger dörren om sina hemligheter. Hennes förändring drar med sig hela familjen och när mamma Susanne upptäcker att en av hemligheterna är att Embla skär sig, förvandlas deras trygga tillvaro till ett mörkt helvete...Måste säga att jag personligen tycker att man inte kan nog försöka lyfta fram dethär problemet, ett problem som tyvärr blir allt vanligare i samhället -men samhället ändå har väldigt svårt för att se, förstå och kunna göra något åt.
Embla beskrivs som en typisk emotonåring -vilket jag inte gillar då även helt modemedvetna tjejer kan göra sånt. Att tillskriva en viss sorts stil denhär egenskapen är inte bara kränkande utan försvårar upptäckten av ungdomar som har detta beteende.

I boken lyfts också fram det faktum att de som håller på är väldigt bra på att dölja det, eller att prata förbi psykologer. Skolorna vill ofta inte ens se dessa problem, för om de ser dem så måste de ju ingripa. Men hur?

Denna bok var lättlästa 250sidor som man inte ville lägga ifrån sig, lite synd på slutet men jag hoppas på en uppföljare.
Rekommenderas åt alla, men kanske mest åt de som kommit i kontakt med detta beteende.

Inga kommentarer: