måndag 5 mars 2012

Mänskligheten

You must not lose faith in humanity. 
Humanity is an ocean;
 if a few drops of the ocean are dirty, 
the ocean does not become dirty.
- Mahatma Ghandi - 
"Du får inte förlora tron på mänskligheten. Mänskligheten är ett hav; om några droppar av havet är smutsigt, så blir inte hela havet smutsigt"
 
Vackert så eller hur? Ghandi var en klok man på många vis. Det här citatet stal jag av min väns Facebookstatus. 
Alla har vi säkert träffat på dessa smutsiga exemplar av mänskligheten, såna som man inte riktigt vet om man vill att skall räknas som mänsklig för man kan inte acceptera vad de gör mot andra eller mot sig själva. Om vi inte träffar dem så tar vi iallafall och läser om dem i tidningarna.
Dessa "smutsiga" människor gör något som går emot den allmänt accepterade normen om hur en bra människa skall göra -vilket i allmänhet är att man skall göra det som gynnar samhället och resten av mänskligheten. Få tycker att man har rätt att tänka på sig själv och göra något för sin egen skull (fast det blir mer och mer utbrett fenomen att man skall lura staten på så mycket som möjligt). 
Likaså tycker personerna som hör till mänskligheten att olika saker betyder att man är en dålig förebild för människan, tex någon kan tycka att en person med en viss stil är ett dåligt föredöme för vad mänsklighet innebär, andra drar gränsen först vid seriemördare som "icke-mänskliga".
Andra personers åsikter om rätt och fel bestämmer vilka som är bra människor -och på så vis vilka som beter sig mänskligt. Hur många här, när ni läser om något fall, har inte äcklats och tänkt "hur kan en människa göra så mot en annan människa"? 
"Människans främsta fiende är hon själv" var det någon som sade en gång. Stämmer precis eller hur? Vi förstör för oss själva (då menar jag inte bara naturen och planeten som vi skall leva på utan även vårt eget inre/yttre med kemikalier och negativitet), vi förstör för andra och vi är mästare på det. Vi är högst upp i "näringskedjan", och vi är alla medvetna om det. 
Glöm aliens och andra faror filmer brukar visa ska komma och utrota oss, vi har all den kapaciteten inom oss redan. Men precis som i filmerna, vi har även kapaciteten att stå förenade, att göra gott istället. Vi är våra egna bästa och värsta vänner. Vilketdera man väljer är helt upp till var och en själv, och oftast så är vi helt enkelt lite av båda.
Jag kan inte acceptera allt vad dessa "smutsiga exemplar av mänskligheten" gör, inte behöver jag acceptera det heller.
Men jag vet att utan svart finns inte vitt, utan natt finns inte dag, utan ondska finns inte godhet. 
Och mänskligheten består av både och, nu och för alltid.  

1 kommentar:

Anonym sa...

djupa tankar, sanna tankar