tisdag 24 april 2012

BMI

Jag är i allmänhet inte så mycket för dethär med BMI (Body Mass Index) eftersom det inte berättar något om VAD som väger på ens kropp utan bara ATT det väger si eller så mycket för mycket/lite. Men här kommer iallafall lite information om hur du prövar detta och vad din poäng betyder enligt denhär hemsidan.

BMI anger relationen mellan längd och vikt. Detta betyder att om en person med en viss längd går upp 5% av sin kroppsvikt, så ökar även personens bmi med 5%.

Formeln vikt (i kg) / längd (i m) x längd (i m)
För mig nujust (som höggravid så jag struntar totalt i om mitt BMI visar fetma!) betyder detta:
73,3/1,51x1,51 = 73,3/2,2801 = 32,147 ca 32poäng med andra ord.

Om ditt BMI-poäng är under 18,5 räknas du till underviktig. Vid undervikt långt under BMI 18 bör du söka hjälp hos läkare. Undervikt kan vara farligt om du saknar insikt samt är undernärd. Vid aningar om anorexia nervosa eller av andra typer av ätstörningar bör du kontakta specialist.

Normalvikt vid 18,5 - 25. Så försök hålla det så.

Överviktig räknas man vid poängen 25 - 30. Då väger du för mycket i förhållande till din längd. Detta kan innebära hälsorisker och därmed ge kroppen komplikationer. Du bör kontakta läkare när du blir överviktig för att få råd om vart ditt hälsotillstånd befinner sig och hur du på bästa sätt, utifrån dina förutsättningar, kan göra för att nå en sund vikt igen. Vid kraftigare övervikt, från BMI 27, befinner sig de flesta i ett tillstånd där riskerna för högt blodtryck, förhöjda blodfetter samt diabetes typ 2 är mycket större. Vid aningar om ätstörningar bör du kontakta specialist.

Fetma vid poängen över 30. Då är det viktigt att du går ner i vikt. Fetma är ett allvarligt hälsotillstånd där du har eller riskerar att drabbas av olika sjukdomar, genom exempelvis högt blodtryck, förhöjda blodfetter samt diabetes typ 2. För att undvika att ditt hälsotillstånd blir sämre bör du kontakta läkare genast. Vid aningar om ätstörningar bör du kontakta specialist.

Så som jag gissade så är jag nu i Fetmastadiet -men jag gissar att min baby, mina bröst och min moderkaka+livmoder väger det mesta just nu eftersom jag har svällt väldigt lite.
Efter förlossningen får vi se på nytt vad jag väger och vad min BMI säger. Då kan det vara helt andra tal som gäller.

Inga kommentarer: